I natt skulle et større arbeid gjøres på Hallingskeid stasjon. Nye spor og penser skulle legges etter brannen tidligere i sommer.

Men jobben har ikke gått etter planen og Bergensbanen forble stengt utover søndagen. Først klokken 15.40 var arbeidet ferdig.

Åpnet ved 16-tiden

— Vi fikk beskjed i natt om at arbeidet var fire timer forsinket i forhold til planen, sier pressevakt i Jernbaneverket Arvid Bårdstu.

Han regnet derfor med at togene ville gå som normalt forbi Hallingskeid fra klokken 15. I mellomtiden ble passasjerene sendt med buss på deler av strekningen.

— Nå er arbeidet ferdig og mannskapene på vei bort, sier Bårdstu til bt.no like før klokken 16.

Kommunikasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, oppfordrer passasjerene til å følge med på NSBs nettsider for å få informasjon om sine avganger.

Fortsatt problemer

Selv om banen er åpen igjen er ikke alt klart på Hallingskeid.

— Togene får ikke lov til å stoppe på Hallingskeid foreløpig, sier Bårdstu.

Plattformen, som tidligere var 66 meter lang, er nå utvidet til 75 meter. Men Jernbanetilsynet krever at plattformen skal være 250 meter lang for å kunne ta imot lange tog.

— Den skal bli utvidet, men i mellomtiden har vi søkt Jernbanetilsynet om dispensasjon fra reglene. Vi regner med det skal gå i orden, men tillatelsen er ikke på plass ennå. Av- og påstigninger på Hallingskeid kan tidligst skje tirsdag, uten at vi kan love noe nå, sier Bårdstu.

Bårdstu forteller at han har snakket med flere reinjegere som får problemer med å få fangsten brakt til sivilisasjonen når togene suser rett forbi stasjonen.

— Det er strenge restriksjoner på motorferdsel på Rallarvegen, så vi får håpe dispensasjonen innvilges raskt, sier han.

Brøytevakt i vinter

Arbeidet med å utvide plattformen til 250 meter vil neppe skje i år.

— Først må det ut på anbud, det tar gjerne tre-fire måneder. Tre måneder frem i tid er det litt håpløst å bygge på Hallingskeid, så det blir ikke i høst eller vinter, sier Bårdstu.

I stedet må de inn med midlertidige løsninger når snøen kommer.

— Sporveksleren må ligge under tak, ellers blir det veldig komplisert å betjene den vinterstid. Som en midlertidig løsning vil det bli plassert folk med hjullaster på Hallingskeid i vinter for å holde sporet fritt for snø.