– Lokomotivet sporet av på en av akslingene, men det gikk bra med alle de om lag 250 passasjerene, forteller informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til NTB.

Ifølge NSB kan reisende risikere tre til fem timers forsinkelse. Det blir satt opp busser for å frakte passasjerene fra Flå til Bergen.

Til Bergen i buss

— Passasjerene spiste lunsj på Voss om lag klokken 10. Vi regner med at de er fremme med buss i Bergen mellom tolv og halv ett, sier informasjonssjef Preben Colstrup i bt.no.

Passasjerene med nattoget fra Bergen til Oslo blir også rammet av problemene, og blir sendt med buss fra Ål til Oslo S.

Banen åpnet igjen

Banen er åpnet og dagtogene går som normalt. Det første dagtoget var noe forsinket. Dette er selvsagt veldig beklagelig. Alle forsinkelser er det, understreker Colstrup.

NSB fikk melding om avsporingen ved 2-tiden.

— Det er alltid alvorlig når slike ting skjer, men nå er vi glade for at ingen ble skadet, sier informasjonssjef i Jernbaneverket Tor Erik Skarpen til NRK.

. Værutsatt strekning I tillegg til steinraset ble det tidligere på natten oppdaget brudd på togskinnene i Finsetunnelen. Skarpen sier til NRK at de ofte har kontroller på denne strekningen for å se etter nettopp ras og skinnebrudd, men at det ikke alltid oppdages av kontrollene.

Det er andre gang på kort tid at det er avsporing på Bergensbanen.

Det forklarer NSB med at strekningen er Europas mest værutsatte jernbanestrekning.

— Derfor er det ikke uvanlig at det kommer ras og skinnebrudd her. Skinnebruddene skjer gjerne inne i tunneler og det kommer av skader etter vanndrypp. Når vann drypper på metall kan det gi slike skader, sier han.