— Passasjerene som skulle reist med morgenekspressen til Oslo ble overført til det ordinære dagtoget senere på formiddagen. Fordi de fleste høyfjellsovergangene er stengte, kunne vi ikke sette opp busser, opplyser vakthavende informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby til bt.no.

Dobbelt Signatur-tog

NSB satt opp et dobbelt Signatur-tog med 400 plasser i ruten til dagtoget.

— Morgenekspressen fra Oslo til Bergen med avgang klokken 08.11 gikk som normalt. Årsaken er at vi regnet med at Bergensbanens høyfjellsstrekning ville være åpnet før toget kom til Geilo, sier Lundeby.

Været i fjellet er nå bedre enn det var i går kveld. Jernbaneverket har i hele natt kjørt med snørydningsutstyr på strekningen mellom Geilo og Myrdal for å holde banen mest mulig fri for snø.

Ingen skadd

I løpet av morgentimenene håper NSB og Jernbaneverket å få sendt av gårde materiell som har stått fast ved Mjølfjell. Deretter kan trolig Bergensbanen åpnes for ordinær trafikk.

I går sporet en snøfres av mellom Myrdal og Mjølfjell på grunn av uværet. Alle avganger på Bergensbanen i går ettermiddag og i går kveld var innstilt.

— Ingen ble skadet i avsporingen, og uhellet er ikke årsaken til at Bergensbanen er stengt, opplyser Lundeby.

Ekstreme forhold

Ekstreme værforhold i fjellet gjorde at alle NSBs tog mellom Bergen og Oslo ble innstilt etter klokken 17 tirsdag. Tidligst i formiddag blir det trafikk over fjellet igjen.

Flere hundre passasjerer kom seg i går ikke med tog, og NSB kunne ikke tilby dem alternativ transport.

— Vi erklærte force majeur klokken 17 tirsdag. Det betyr at værforholdene er så ekstreme at vi ikke har kontroll over dem lenger. Det betyr også at vi ikke kan tilby passasjerer alternative reisemåter, sier Lundeby.

Det fanten heller ikke mange alternative reiseruter over fjellet tirsdag kveld.

UVÆR: Slik så det ut på Finse stasjon ved 22.30-tiden tirsdag kveld. Klikk på lenken til høyre og sjekk været på Vestlandet via BTs web-kameraer.
Bilde fra BTs webkamera