Til NSBs forsvar har hundreårsjubileet blitt markert gjennom hele året, med klimaks da kongen gjestet en feiring i Grieghallen forrige helg.

På selve dagen, derimot, er det ikke et eneste lite korps å se. Flaggstengene på mange av stasjonene står nakne, og det finnes ikke så mye som en plakat på togene.

Sier ingenting

— De har ikke nevnt jubileet på høyttalerne engang, sier Tron Bach (63).

Jernbane-entusiasten sitter i skrivende stund på toget fra Oslo til Bergen, sammen med datteren Alexandra (18). De feirer jubileet med medbrakt plakat, men skulle ønske at NSB også spredte litt feststemning.

— De burde i hvert fall ha flagget på stasjonene. Kanskje et lite hornorkester med fem mann, eller en liten brosjyre på setet, foreslår Bach.

NSB fortjener å få en påminnelse om jubileet, mener han.

— Dette er for dårlig på det som er en kjempedag for hele Norge, sier Bach.

Han viser til at Bergensbanen i sin tid kostet et helt statsbudsjett og var den største norske satsingen på samferdsel noen sinne.

Voss feirer På Voss skal dagen i dag markeres, men det er i regi av kommunen. Det var på Voss kong Haakon foretok den høytidelige åpningen for nøyaktig hundre år siden.

Det blir festmiddag på Fleischer's Hotell, det samme hotellet som for 100 år siden, og med samme meny. Ordførere og fylkesordførere langs banen er blant de inviterte.

På kulturhuset Fraktgodsen blir det folkelig jubileumsfest. Fraktgodsen var tidligere godsterminal på Voss stasjon. Festen er åpen for alle som betaler inngangspenger. Det er plass til 180 personer til bords.

Gratis kaffe og lefse

Informasjonssjef Preben Colstrup i NSB bekrefter at jubileet er ganske usynlig på togene i dag.

— Det skal deles ut gratis kaffe og lefser på toget fra Bergen, men det er faktisk det eneste vi har av markering på toget, sier han.

- Hvorfor?

— Vi har valgt den strategien, å spre feiringen, sier han.

Han viser til at jubileet er blitt markert på mange vis i et helt år.

- Hva vil du si til den trofaste passasjeren deres, som etterlyser mer festivitas i dag?

— Til ham vil jeg si gratulerer med dagen.

- Og at han kanskje har et lite poeng?

— Ja, han har et poeng, sier Colstrup.

Hvordan burde NSB ha markert selve hundreårsdagen? Si din mening i feltet under!

FEST: Forrige helg var kong Harald til stede da NSBs ansatte feiret jubileet i Grieghallen. Arkivfoto: Arne Hofseth