Det er allerede gått et par måneder siden Arcus mottok gullmedalje for Bergens Aquavit 1818 i den verdensomspennende «The International Wine and Spirit Competition» i London. Og i dag hadde Directionen i Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme invitert et knippe utvalgte til høytidelig feiring av gullmedaljen i Pytterstuene på Bryggen.

— I slike lokaler føler jeg virkelig historiens sus, smiler Arcus' akevittmester Halvor Heuch. Han ruller den gylne medaljevinneren rundt i tulipanglasset, lukter andektig nedi glasset og forteller om svensk og dansk kontra norsk akevitt, om modning på fat kontra ingen modning på fat, og om hvor utrolig høyt gullmedaljen som er blitt Bergens Aquavit 1818 til del egentlig henger. Skål for Bergen, smiler Heuch og løfter glasset med medaljevinneren i.

Deretter viser han stolt frem gullmedaljen. Lar den gå rundt til allmenn beundring og begeistring.

— Jeg må nok dessverre ta medaljen med meg tilbake til Oslo. Men diplomet vil jeg gjerne at Selskabet til Bergens Aquavitens Venner skal ha, proklamerer akevittmesteren og overrekker et fint innrammet diplom til lokalhistoriker og stolt directionsmedlem Tryggve Fett.

Fett takker og bukker dypt. Så trekker han frem en papirrull sirlig knyttet sammen med rødt silkebånd.

— Nå er det allment kjent at akevittens fødested er her i Bergen. For det var på Bergenhus at høvedsmann Eske Bille den 13. april en gang på 1530-tallet laget Norges aller første akevitt - på bestilling fra erkebiskop Olav Engelbrektson i Trondheim. Som lokalhistorier føler jeg bevisbyrden tynge. Derfor har jeg via research, både i København, München og Roma og her i Norge og Riksarkivet, funnet frem til selve brevet fra Eske Bille til erkebiskopen. Og her er en kopi av brevet - norsk akevitts fødselsattest, sier en tydelig stolt Trygve Fett og forærer en rørt Heuch papirrullen med Eske Billes sirlig nedtegnede kruseduller på.

— Hva sier man i en sådan stund. Jeg har jo aldri tvilt på ektheten i historien om Eske Bille, men å få se brevet sånn på ordentlig og å få en kopi av det er jo bare helt fantastisk. Nei, det er ikke annet å si enn skål og gratulerer med dagen, smiler akevittmesteren.

GULLMEDALJE: </b>Akevittmester Heuch hadde med seg gullmedaljen til allmenn beundring blant de fremmøtte. FOTO: ARNE NILSEN