Herr ambassadør Theis Truelsen ,

Den Danske Ambassade,

Olav Kyrres gate 7,

0273 Oslo.

DETTE BREVET, herr ambassadør, er et nødrop fra beboere og brukere av Danmarks plass i Bergen. En plass som i sin tid fikk navn etter Deres «dejlige» land. I disse dager er hele plassen dessverre noe lort, som dere sier i Danmark.

Men først et historisk tilbakeblikk: Like etter krigen var det planen å døpe denne sjarmerende plassen for Krohnsmindetorvet eller Kronstadtorvet. Disse navneforslagene lå på kommunens bord i 1946.

Men som en respektfull takk til Deres land for humanitær hjelp under verdenskrigen, ble navnet «Danmarks plass». Et navn som deretter alltid har hatt god klang i bergenske ører. Ikke minst fordi plassen i mange år hadde solide naboer som Bergens Mekaniske Verksteder og Forum kino. En kino som blant annet viste den første James Bond-filmen, «Dr. No», i 1962. Tenk på det, herr ambassadør!

En restaurant som het Regnhatten var også et landemerke i strøket, om enn noe fuktig.

Dette til Deres historiske orientering om plassens betydning for mange generasjoner bergensere, herr ambassadør.

SÅ TIL SAKEN, svinestien, lortet:

Vi beklager å måtte meddele Dem at den før så stolte Danmarks plass i dag er et av Bergens verste bosshøl, intet mindre. Ustelt og vanskjøttet. En hån mot enhver danske som har et ærend på disse trakter. Enhver bergenser også, forresten.

Hva synes De, eller for den saks skyld den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen eller dronning Margrethe, om slikt? Hvordan ville De og dere alle ha reagert dersom dere hadde tatt en sving innom Danmarks plass i disse dager? Med vemmelse, tipper vi.

Danske norgesvenner som Eddie Skoller, Olsen Brothers og Kim Larsen ville straks ha boikottet Bergen. H.C. Andersen også, hvis han hadde vært i live.

Dere ville omgående tatt saken opp med Bergen kommune eller Hordaland fylkeskommune, eller hvem det nå er som historieløst har glemt plassen. Dere ville forlangt et navneskifte, det er vi sikker på.

Eller sendt danskehjelp, slik dere gjorde under krigen. Kanskje i form av et dusin koster og noen bosscontainere. Vi er som De vet en velbeslått nasjon, men den offentlig fattigdom herjer.

HER ER TOMME Vodka Ice-flasker. Hvit Martini og rød Prince. Kaffepapp, Cola-begre. Lettmelk og tungmelk. Utleste blader og aviser. Alt ligger henslengt. Og har visst slengt lenge. Mengder av jubber (bergensk for ferdigrøkt sigarett, herr ambassadør), plast og papp. Og mye mer. Knust glass. Alt dynget inn i gammelt løv, og med skamfulle rhododendron som vitner til fornedrelsen.

Derfor bør De, herr ambassadør, med det første sende en observatør til Bergen, for å se hva landet Deres utsettes for på disse trakter.

I kommunen som går så det griner.

Med vennlig hilsen

Truls Synnestvedt og Knut Strand Si din mening om forfallet på Danmarks plass

KNUT STRAND