Ved Åsane gårds— og friluftsbarnehage lever kaninen Trampe (tre år) det gode liv. Et bur holder ikke for kjempekaninen. Den har en egen bås. I to år har kaninen bodd sammen med barna, som setter stor pris på den rolige og sindige kaninen.

— Dette er en type kanin som heter belgisk kjempe, den avles vanligvis opp til kjøttproduksjon, forteller dyreansvarlig Venke Ophuus ved barnehagen på Hjortland.

Kom fra Kristiansund

Den tre år gamle kaninen har bodd sammen med barna i to år. Kaninen måtte de til Kristiansund for å skaffe seg fra en oppdretter.

— Vi prøver å ha noen spesielle dyr i barnehagen, men vi har også mange bruks- og gårdsdyr, sier Venke.

Sammenlignet med de andre kaninene i barnehagen, som veier rundt ett og et halvt kilo, er Trampe enorm.

— Han er veldig hengiven og kommer hoppende mot oss når vi kommer inn i båsen til den. Han varmer de små kaninungene som kommer inn til den også. Trampe er rett og slett et fantastisk dyr, sier Venke.

Rolig kanin

Trampe er en rolig kar, som stort sett lever av høy, gulrøtter og kaninfôr.

— Trampe er den største kaninen jeg har behandlet og jeg antar at han er den tyngste i Bergen, sier veterinær Katrin Zimmermann ved dyreklinikken PetVett.

Men Trampe slår ikke verdensrekorden. Amy, en kanin fra Worcester i England, er 120 centimeter lang. Noen sier at hun veier 15 kilo, mens andre rapporterer om 22 kilo.

Mange gnagere og kaniner i Bergen blir behandlet her hos Zimmermann. Hun tror heller ikke det finnes mange eksemplarer av belgisk kjempe i Hordaland.

En av de største

En gjennomsnittlig belgisk kjempe blir som regel mellom åtte og ti kilo. Man Trampe kommer neppe til å bli så mye tyngre, med mindre han fôres med fettrikt fór.

En kanin kalt Humphrey skal toppe de offisielle statistikkene med 12,7 kilo.

— En belgisk kjempe må veie minst 7 kg for å oppnå full score på utstilling, men en 9 kilos kanin kan nok regnes som en av de større i landet, sier June K. Årøe ved Solbakken Kaninoppdrett.

Her kan du lese om kaninraser i Norge.

Har du hørt om større kaniner i Bergen og Norge? Kommentér i feltet nedenfor!

RUNE BERENTSEN
RUNE BERENTSEN