– Nybygget vil fremstå som en skulptur i landskapet, sier hotelldirektør Kjetil Smørås.

Jernbanehotellet trenger mer plass, og vil utvide med et nytt bygg inntil det som i dag er Terminus-hotellet. Både konstruksjonen og fasaden skal være i tre.

Utformingen vil garantert vekke debatt. Det vet også hotelldirektør Kjetil Smørås.

– Vi ønsker å bygge noe som er vakkert å se på og som er pent fra Fjellsiden og Fløyen. Bygget vil også revitalisere Kong Oscars gate, sier han.

Plaza og Abu Dhabi – Bygget blir en del av del av den nye aksen langs Store Lungegårdsvann, med Brannstasjonen, Skatteetatens bygg og utviklingen som skjer i Solheimsviken. Vi får en ny energi på denne siden, sier Smørås.

Han sier han er overbevist om at folk blir tiltrukket av spennende estetiske bygg.

(Saken fortsetter under videoen)

– Rica Seilet i Molde ble landskjent, det samme ble Plaza i Oslo, for ikke å snakke om hotellprosjekter i Abu Dhabi, sier Smørås.

Arkitekten, Bjarne Ringstad i Code Arkitektur AS, mener mange bygg i Solheimsviken og Sandviken i dag «forsvinner i et tåkehav av manglende vilje til kvalitet».

27 meter høyt Både arkitekten og hotelldirektøren trekker paralleller til betydningen som Operaen har for Bjørvika og Oslo som helhet.

– Det er superviktig både for hotellet og for byen at det kommer flere uttrykk, spesielt i Kong Oscars gate. Tenk bare hva Grieghallen har betydd for byen, sier Ringstad.

Det monumentale nybygget vil gi hotellet 47 nye rom, og koste om lag 40 millioner kroner.

Byggestart blir neste år, forutsatt at saksbehandlingen i Bergen kommune ikke tar lang tid. Selve byggetiden vil kun være noen måneder, siden byggematerialet er tre.

Hotellet vil komme opp i 27 meter, som også er reguleringsgrensen for området.

Byantikvaren svært positiv Terminus er fredet, og derfor blir de eksisterende bygningene uforandret. Det nye står for seg selv, inntil det vel 100 år gamle hotellet.

– En god del byggherrer i Bergen ville tenkt at det var best å bygge raskt og billig. Vi tenker at vi skal bygge noe som skal holde i 100 år og som skal være god byutvikling, sier Kjetil Smørås.

Hotellet har samarbeidet tett med myndighetene under utformingen av nybygget. Byantikvar Siri Myrvoll understreker også at saken skal opp til behandling.

Men skal vi dømme ut fra Myrvolls begeistring virker det ikke som det står særlig store hindere i veien for Smørås og hotellet.

– Det er fantastisk morsomt at noen satser på en moderne bergensarkitektur, for det trenger vi. Vi har mer enn nok «kasser» i denne byen, sier Siri Myrvoll.