— Veldig moro og veldig fortjent, sier Gyri Tveitt, datter av Hardanger-komponisten.

Norwegian såkalte «haleheltkampanje» tidligere i år engasjerte over 250.000 nordmenn.

I bergensregionen sto det mellom Stein Rokkan, Christian Michelsen, Thor Solberg, Johannes Kleppesvik og Geirr Tveitt. 13. april ble det klart at pianist og komponist Geirr Tveitt var stemt frem som vinner.

Torsdag lander Geirr Tveitt-flyet i Bergen for første gang.

Tre turer til Bergen

— Flyet tok den første turen til Amsterdam i går kveld, og var i Stockholm og Praha i dag. Som første innenlandstur fikk Norwegian ordnet tre turer til Bergen, hjembyen, sier Gyri Tveitt.

Tveitt, som har flere piloter i nær familie, er glad og takknemlig over at faren ble stemt frem som halehelt, og vil gjerne sende en hilsen til alle som deltok og gjorde dette mulig.

Hun forteller at mottoet de brukte var «La oss få «Vi skal ikkje sova burt sumarnatta» opp over 30.000 fot».

— Det spesielle med måten han vant på, er at vi ikke hadde noen stor organisasjon bak oss. Men avstemningen gikk sin seiersgang hos folk i Hardanger og Bergen, hele Vestlandet, og ikke minst i det norske musikkmiljøet. Men også fra musikere og bekjente verden rundt fikk han stemmer og hilsener. Det spredte seg, sier hun, og legger til:

— At vi skulle komme så langt er veldig moro - og det var ham vel fortjent.

Sammen med sin nevø og mann var hun til stede da bildet av Geirr Tveitt ble montert på flyhalen. Komponisten har en sønnesønn og et oldebarn som også bærer hans navn.

— Det var veldig interessant, bildet skal jo tåle 70 graders kulde og 50 grader varme på samme dag. Bildet er veldig koselig, han ser naturlig og smilende ut. Veldig mange kjenner ham igjen på det bildet, sier Tveitt.

I godt selskap

Tirsdag denne uken var var fem etterkommere etter Geirr Tveitts onkel, som utvandret til USA, til stede og feiret flyets avgang til Norge. De fem er tilknyttet Boeing-fabrikken i Seattle, der flyet ble bygget.

Dermed har Edvard Grieg, Ole Bull og Ludvig Holberg fått selskap av enda en vestlendning som såkalt «halehelt» på Norwegians fly.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier at Geirr Tveitts fly er det åttende av 13 nye fly som Norwegian får levert i løpet av året.

Dette er flyets tre innenlandsturer torsdag:

  • DY620 OSL-BGO 16.20-17.15 (med retur etter en halvtime)
  • DY629 BGO-OSL 17.40-18.35 (med retur etter en halvtime)
  • DY628 OSL-BGO 19.00-19.55 Etter landing klokken 19.55 skal flyet overnatte i Bergen.
FLYGERFAMILIE: Ingmar Tveitt (fra v.), Gyri Tveitt og Poul Bækkevang ved flyet. Gyri forteller at Geir Tveitts sønn Haoko var kaptein i Widerøe, mens hans svigersønn Poul Bækkevang er pensjonert Norwegian-kaptein. - To av Geirr Tveitts svogere var også flygere, Eyolf Berg-Olsen i RAF og Ole Reinert Berg-Olsen Vestenlandske Flyselskap, forteller hun.
PRIVAT