I går lanserte forfatteren og journalisten krimboken: «Drapsmysterier fra Bergensområdet». Dette er ikke en tradisjonell kriminalroman, men en historisk gjennomgang av 25 reelle drapssaker.

— Flere av drapene rystet i sin tid byens befolkning. De er på et vis milepæler i vår nære historie. Jeg tror mange lesere vil huske personer og hendelser som omtales i boken, sier Nordland Yndestad.

Gravearbeid

I vinter ble Nordland Yndestad kontaktet av nyhetsleder Per Lindberg i Bergensavisen. Kunne den tidligere krimjournalisten tenke seg å skrive noen artikler om gamle drapssaker?

Det ble starten på en flere måneders gravejobb. Journalisten fordypet seg i avisarkiver, gamle avhørsprotokoller, dommer og etterforskningsdokumenter.

— Jeg fikk mye hjelp fra Statsarkivet, og dokumenthaugene vokste seg høye. I sommer lå bunkene spredt utover hele stuen min, forteller forfatteren.

Kildedykket resulterte i reportasjeserien «Drap i hundre år» i Bergensavisen. I seksten søndagsaviser gjenfortalte Nordland Yndestad blant annet historien om Carl Jacob Schnitler - barnemorderen som lenge ble kalt «Bergens mest forhatte mann».

Fosterdrap

Boken bygger på reportasjeserien i BA, men materialet er nå langt mer omfattende. Nordland Yndestad tar for seg 25 kjente og ukjente drapssaker.

Hun begynner i år 1839, da den såkalte Trodals-Mads slo i hjel en handelsmann med stein. Drapsmannen ble først dømt til døden ved halshugging. Armer og bein skulle også kappes av og legges til offentlig skue.

— Boken viser hvordan samfunnets håndtering av drapsmenn har endret seg, sier Nordland Yndestad.

Tidligere møtte bergenserne mannsterkt opp foran tinghuset under drapssaker. Fine fruer kjempet om benkeplassen for å få et glimt av den skyldige.

— Mye har endret seg. Jeg ble blant annet overrasket da jeg oppdaget at en kvinne faktisk ble dømt for drap etter å ha foretatt aborter i Bergen.

Boken trykkes foreløpig i et opplag på 5000 og utgis av Edvard'en Forlag. Det lille bergensforlaget har hatt suksess med sine lokalhistoriske og maritime bøker. I fjor hadde selskapet driftsinntekter på 2,7 millioner og et resultat før skatt på 1,2 millioner.

— Det er liv laga, for å si det slik, sier redaktør og medeier Hans Brundtland.

EKTE KRIM: Journalist Monika Nordland Yndestad har gravd frem 25 drapssaker fra 1839 til 1994. FOTO: TOR HØVIK
EVIG MYSTERIUM: ¿ Tidenes merkeligste kriminalsak i Bergen, kalles densåkalte Hollekim-saken i boken «Drapsmysterier fra bergensområdet».Her er Sigurd Hollekim fotografert under rekonstruksjonen i 1965.ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE