Det mangler bare litt lilla spraylakk på leddet, og litt gullmaling på dansegulvet som skal få tilnavnet «the golden circle», så er «Illuminati» klar til avgang.

For på torsdag braker det løs. Da starter 3500 bergensruss feiringen av 12 års avsluttet skolegang med en russedåp på skolen, før det blir fest ved Fanafjellet.

Da vil «Illuminati», med et lydanlegg, som like godt kunne spilt for 1500 mennesker, som for de 24 guttene som er med på bussen, både høres og sees for første gang på bergensveiene. Nå står den i skjul under Nygårdsbroen hvor russekameratene jobber døgnet frem til den store dagen.

Fraktet med båt til Bergen

Planleggingen med å få på plass Bergens lengste russebuss startet for rundt et år siden. Da hadde en vennegjeng fra Langhaugen, Fana, Bergens Handels Gymnasium (BHG), sitt første idemøte.

— Vi ønsket å ha en litt original russebuss, og snakket allerede da om å få tak i en buss, sier bussjef, Sebastian Breivik Soleim ved BHG.

I februar kom de over ikke bare en buss, men en leddbuss på Finn.no. Eneste problemet var bare at den var til salgs 60 mil unna, i Oslo. En bussjåfør skulle kjøre dråget over fjellet, men snømengdene gjorde at de til slutt måtte spesialbestille en båt for å frakte det 18 meter lange kjøretøyet til Bergen.

Siden da har Soleim, og 23 andre russekammerater fra Fana, Langhaugen, Laksevåg og Fyllingsdalen, jobbet lange dager etter skoletid for å få det portable festlokalet klart.

Som å drive et selskap

De har skaffet sponsorer, jobbet dugnad, trukket om seter, platet vegger, malt, utformet design, og budsjettert. Det har vært som å drive et lite selskap hvor økonomisk ansvarlig, dugnadsansvarlig, sponsoransvarlig, juridisk ansvarlig, sekretær, bussjef og visebussjef, har holdt kontroll på hver sine områder.

— Det har vært utrolig lærerikt! Ikke bare har vi lært utrolig mye praktisk arbeid, men også mye om budsjetering, prosjektledelse og ikke minst om hvor påpasselig man må være for å ikke bli lurt av bilverksteder!, sier Soleim.

Grafittiartisten, Nemisis, har dekorert hele bussen med motiver knyttet til bussens navni. «Illuminati» var et tysk hemmelig selskap fra 1700-tallet som hadde som formål å gjøre menneskers herredømme over andre mennesker overflødig gjennom opplysning og moralsk forbedring

Totalt har bussen kostet rundt 700 000 – 800 0000 kroner, men russekompisene har bare spyttet inn 15 000 kroner hver fra egen lomme. Resten har kommet inn ved hjelp av sponsorer og dugnadsarbeid.

HEFTIG LYDANLEGG: Høytalerne Henrik Børnes bærer på plass skal sørge for at Illuminate høres og ikke bare sees ipå bergensveiene.
Bjørn Erik Larsen
LÆRERIKT: Russekammeratene har gjort alt fra å trekke om seter til å plate vegger inne i bussen.
Bjørn Erik Larsen