Om serien:

Bergens brosteinbelagte blodårer

Der finnes definisjoner på hva en by er. Noen definerer «by» ut fra antall innbyggere, andre ut fra at innbyggerne ikke driver jordbruk og fiske. Vi synes gatene er en viktig del av byen.

LES MER

Strandgaten:

Resten av det som en gang var

Det offisielle navnet er Strandgaten. Voksne bergensere kaller den iblant Gamle Strandgaten. I 1971 ble den Bergens første gågate — og er følgelig i dag kjent som Gågaten.

LES MER

Øvregaten:

Gaten med de mange liv

Med en kirke i hver ende er Øvregaten — inkludert den lille - godt forankret i historisk, bergensk grunn. Så er den da også byens eldste gate og har delvis beholdt sitt gamle løp.

LES MER

Kong Oscars gate:

Gaten med de mange navn

Sutarestretet, Skredderstretet, Adelgade, Hospitalsgaden, Christies Gade, Portgaden — de er alle sammen våre dagers Kong Oscars gate.

LES MER

Marken:

Rivningstruet i 60 år — Marken overlever

Hvordan går det med et område som i rundt to mannsaldrer har en sanerings-trussel hengende over seg? Det kan overleve. Det er Marken et eksempel på.

LES MER

Hollendergaten:

Engelskmenn først i Hollendergaten

Bergen har gjennom århundrene tatt imot folk både herfra og derfra. Byens livlige handelsvirksomhet trakk til seg kjøpmenn og sjøfolk fra mange nasjoner.

LES MER

Stølegaten:

En gang hovedveien nordover

Vi begynner med Balaklava. Nei, det er ikke et offisielt navn, men krysset Helgesens gate/Skuteviksveien/Ladegårdsgaten/Stølegaten heter så på folkemunne. Oppkalt etter et vertshus som var oppkalt etter et slagsted.

LES MER

Torgallmenningen:

Foto: Reuters / Scanpix

Allmenningen med stor A

Husker dere den hvite marmor-opprutingen på Torgallmenningen? Og TTK-kiosken? Og aviskiosken med spir ved enden av drosjeholdeplassen ned mot Ole Bulls plass?

LES MER

Vaskerelven:

Gaten som skulle reguleres vekk

Når en gate heter Vaskerelven, skulle man tro det hadde gått en elv der. Det har det ikke. Sånn sett var det mer passende med Vaskerelvsgaten som den het fra 1857 til 1948.

LES MER

Sandviksveien:

Med mesterhus og ølskjenkende madammer

Sandviksveien har noe ingen andre gater har: en berømt madam som solgte øl og er blitt æret med statue, og en skipper som har gitt navn til et helt lite boligområde.

LES MER

Haugeveien — Jernbanestasjonen:

Fra klostergrunn til klostergrunn

De sentrale deler av Bergen er heldigvis hyggelig kronglete — med enkelte unntak. Vi har noen lange strekk innimellom, og dagens gate må være et av de lengste.

LES MER

Villaveien:

Villavei med stil

Sist søndag koblet vi syv mer og mindre historiske gater til én lang gate. Til gjengjeld er dagens gate ganske kort. Men vi ville gjerne avslutte denne serien med stil.

LES MER