— Jeg ble spurt på torsdag. Siv ringte da jeg satt i bilen på vei til feriestedet vårt i Sunnfjord. Jeg ble litt satt ut. Det sa jeg til Siv også. Jeg takket veldig for tilliten, sier Åmland.

Han svarte at han var veldig positiv, men at han måtte ta en runde med familien først. Senere på kvelden ringte han tilbake og takket ja,

— Jeg traff noen kjentfolk på fergen mellom Oppedal og Lavik som spøkte og spurte om jeg ventet telefon. Så ringte Siv ti minutter etterpå.

Måtte vente

Åmland forteller at han fikk streng beskjed om å holde tett om informasjonen.

— De eneste som visste dette var familien, og så måtte jeg snakke med arbeidsgiveren min, sier Åmland.

Elevene hans vet ingenting, de heller.

- Du blir statssekretær i Arbeidsdepartementet. Er det et arbeidsfelt du kjenner til?

— Det er nok en del å sette seg inn i, sier han.

Enda flere

Han er langt fra eneste representant fra vårt fylke. Tidligere i dag kunne BT fortelle at Morten Storebø (H) og Petter Kvinge Tvedt (Frp) fra byrådet blir politiske rådgivere i den nye regjeringen. De skal jobbe for henholdsvis Monica Mæland og Siv Jensen. Ellers fordeler de utvalgte rådgiverne og statssekretærene seg slik:

  • Jens Frølich Holte fra Bergen blir politisk rådgiver for statsråd Trine Sundtoft i Klima- og miljøverndepartementet. Kommer fra stillingen som rådgiver i Høyres stortingsgruppe. Er fetteren til den nyvalgte stortingsrepresentanten Peter Christian Frølich.
  • Rikke Sjøberg blir politisk rådgiver for Jan Tore Sanner i Kommunal og moderniseringsdepartementet. Har jobbet som politisk rådgiver i byrådet i Bergen, og vært leder for Hordaland Unge Høyre. Kommer fra Østlandet, men flyttet til Bergen i forbindelse med studiene.
  • Amund Drønen Ringdal fra Austevoll blir statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet. Ringdal er utdannet havbruksingeniør fra Høgskolen i Bergen og har jobbet som rådgiver for Høyres næringsfraksjon på Stortinget.
  • Paal Aandré Bjørnestad fra Bergen blir statssekretær for finansminister Siv Jensen. Han satt i formannskapet i Bergen fra 1987 til 1991, men har ikke bodd i byen på lang tid. Han tok Utenriksdepartementets aspirantkurs på begynnelsen av 2000-tallet, og har vært ambassadesekretær ved flere norske ambassader i utlandet. Han var politisk nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom på 1980-tallet, og satt i Frps sentralstyre fra 1992 til 1993. Han var også vararepresentant på Stortinget for Hordaland i perioden 1989–1993, og møtte til sammen 264 dager. Bjørnestad forlot partiet i etterkant av det såkalte «Dolkesjø-landsmøtet» i 1994, der liberalistene forlot partiet.

Lite i nord

Fra Sogn og Fjordane er det langt mellom regjeringsrepresentantene. Fylket har ingen statsråder og få statssekretærer og politiske rådgivere.

Hanne Marie Blåfjell blir statssekretær i landbruksdepartementet. Hun er opprinnelig fra Sør-Aurdal kommune i Valdres, men har de siste årene bodd i Høyanger hvor hun har jobbet som lærer. Blåfjelldal var Fremskrittspartiets 2. kandidat i Oppland ved stortingsvalget i 2009. Den gang jobbet hun som lærer i Vågå kommune.

Fra Bergensbanen til regjeringen

John-Ragnar Aarset går fra jobb som daglig leder i Forum nye Bergensbanen til å bli statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Det bør være godt nytt for Bergensbanen generelt og Ringeriksbanen spesielt. Aarset har de siste årene vært blant toglinjens fremste forkjempere. Samtidig er det en ganske annen rolle å være statssekretær enn lobbyist.

Hallingdølen Aarset har tidligere vært politisk rådgiver for Erna Solberg.