Hun har samlet figurer til den hele livet. Og sanden er fra Jordan.

— Disse figurene kommer opprinnelig fra Lucca, men jeg har kjøpt dem i Roma, sier Giovanna Petitti.

Hun har bodd i Bergen i femti år, men er ofte i Roma, hvor hun kommer fra.

Kjøkkenbordet er for anledningen flyttet til stuen, og her står krybben klar for Jesusbarnet, som ikke blir lagt ned i høyet før 1. juledag.

— Jeg er jo katolikk, og slik gjør vi det i Italia, sier Giovanna.

Daddelpalme og cypress Nå er ikke Giovannas krybbe helt som andre julekrybber. Stallen hvor Jesus ble født er nemlig omgitt av et ekte italiensk landskap med hus, mennesker og alle dagliglivets aktiviteter.

Her er en osteria hvor en kan kjøpe mat og vin i det ene hjørnet, to bolighus på motsatt kant, en markedsbod og et mylder av mennesker, dyr og planter. For eksempel noen fine utgaver av daddel-palmer, med dadler. Men også en itali-ensk cypress.

Selve julekrybben har Giovanna arvet fra familien. Den er eldst. Men da hun ble voksen begynte hun å kjøpe figurer og samle selv. Barnebarna, Kristoffer på tolv, Thomas på ti og Andreas som er fem år, har hjulpet henne å sette den opp.

I år har hun sand fra Jordan som hun kjøpte da hun var på reise dit. Så kan også kamelene føle seg hjemme.

Tykke bøker om julekrybber - Det tar en dag å få alt på plass. Figurene er i god kvalitet og er håndmalte. Se på denne markedsboden. Den er laget for hånd av en scenograf. Her er alt, mozza-rella, auberginer, tomater, sopp, melon, ja til og med kaniner i bur, sier den stolte julekrybbeeieren.

Giovanna Petitti er pensjonist, men har en karriere som universitetslektor i italiensk ved UiB bak seg. Hun har også vært italiensk konsul og er i dag president i den norsk-italienske foreningen Dante Alighieri.

Det var kjærligheten som brakte henne til Bergen og det har hun ikke angret.

— Det har vært veldig koselig, og veldig skjønt. Jeg kunne ikke valgt noe bedre enn Bergen, sier Giovanna.

På pc-en sin viser hun meg en power point-presentasjon av historien om den italienske julekrybben.

En tradisjon som oppsto med Frans av Assisi i byen Greccio i Umbria i 1224. Det finnes tykke bøker om julekrybbene i Napoli på 1700-tallet, sier hun.