I stolen sitter 88 år gamle Hans Fredrik Lien. Han har gått og klippet seg hos Elholm frisør i snart 65 år. Både hos bestefar, far og sønn Elholm. For her har yrket gått som en stafettpinne i 90 år, og forretningen kan skryte av å være Bergens eldste frisørsalong.

Per Even Elholm, som driver frisørforretningen i dag, synes det er rart å tenke på at både han, faren og bestefaren har gått i lære i samme bedrift.

Første svennebrev

Det var bestefar Sigurd Elholm som etablerte barberforretning i Komediebakken i 1915. Han kjøpte salongen av Olefine Johannesen, enken etter barber Johan K. Johannesen, som han gikk i lære hos.

Elholm var også en av tre ungdommer som samme året avla den første svenneprøven i frisørfaget i Bergen. Ellers var unge Elholm en reiselysten mann som gikk i lære både i Larvik, Sverige, Danmark og London. I den britiske hovedstaden ble han registrert som medlem nr. 100 i The Scandinavian Assosiation London.

Lørdag er best

Frisørforretningen har flyttet litt rundt på Engen. Etter Komediebakken etablerte Elholm seg i Vaskerelven, rett overfor teateret, der det nå er en brudesalong. Så flyttet de til Christian Michelsens gate på den andre siden av teateret, i 1933. Det er her Per Even holder saksen varm i dag. Han stortrives med yrket.

— Hver morgen gleder jeg meg til å gå på jobb, sier han. Og her står han minst til klokken fem, men det hender klokken blir syv.

— Jeg er her hver lørdag også. Da kommer jeg meg som regel ikke ut før i halv femtiden, sier han fornøyd.

For Per Even er lørdagene de beste dagene. De ser han spesielt frem til. Og han skryter av kundene sine.

Klassisk engelsk stil

Frisøryrket har forandret seg mye siden Per Even begynte i 1971. Nå vil mennene både farges og stripes, men det er også mange som fortsatt skal ha den gamle klassiske, engelske stilen, forteller han.

Hans Fredrik Lien hører til blant dem. Før han begynte som kunde hos Elholm gikk han i en barbersalong i Telegrafbygningen, men der fikk han brannkopper, forteller han og ler hjertelig.

— Og når Per Even tar frem speilet så vi får se nakken, er vi så fornøyd. Sist jeg var her sa Per Even at «nå får du gå og søke jobb i banken igjen». Lien hadde arbeidet sitt i den gamle Vestlandsbanken.

- God dag, bestefar

Yngste blad Elholm begynte i lære da han var 16 år. Femtiåringen husker bestefaren, men har aldri arbeidet sammen med ham. Til å begynne med sto far og sønn sammen i salongen, men da Per senior døde i 1999, overtok Per Even. Fra da har han stått foran de tre speilene og hatt kundene helt for seg selv.

— Vi har en god tone her. Jeg kjente far til Per Even spesielt godt. Vi var jo samme generasjon og spøkte mye. Og bestefaren var en flott type. Hver morgen hadde han seg en tur i strøket nede ved Sukkerhusbryggen og Jonsvollsgaten, sier Lien.

Per Even husker at han måtte gå bort til bestefar og bukke og si: «God dag, bestefar», når han stakk innom forretningen. Det var pinlig hvis det var mange kunder i salongen.

Knust speil og bartskjærere

— Det er mange som har endt sine dager i barberstolen. Per Even gliser lurt, og tenker på mafiafilmer. Dette temaet fører av en eller annen grunn samtalen over på bartskjærere. Per Even forteller at det het barbererne den gangen de var med i krigen og gjerne fikk i oppdrag å operere folk siden de var så vant til å bruke kniven.

Men det var ingen kunder som strøk med den dagen en bil braste gjennom vindusruten og inn i venstre veggspeil hos Elholm.

— Det var før trafikkøyen kom her ute, og bilen klarte ikke svingen, men bestefar var heldigvis gått for dagen, forteller Per Even. Derfor er det ene speilet ikke like gammelt og fint som de andre to.

Teakinteriøret fra 60-tallet, som kom fra Trygve Namtvedt, kan ganske sikkert gjøre retrohjerter like grønne av misunnelse som de tre vaskene. De er fra åttitallet og kommer vel snart for fullt tilbake i motebildet. Men Per Even lurer på å pusse opp.

Klenodium

Da skal han i hvert fall ikke kvitte seg med det gamle frisørskiltet. Klenodiet fulgte med forretningen da den ble kjøpt. En tid hang det ute, nå troner det på veggen inne. Det var så gøy for forbipasserende å hoppe opp og henge seg etter det, derfor måtte det inn.

— Eg va redd det skulle dette i hovve på nokken, sier Per Even..

På dette tidspunktet er hovve til kunden i hvert fall ferdig for denne gang. Han går og klipper seg omtrent hver femte uke. Det er blitt en del besøk hos Elholm frisør i løpet av 65 år. Men så er han også lett å klippe, har han fått høre. Men barten, den tar han selv.

Og lurer du på om pomaden fortsatt finnes? Det gjør den, sier Per Even, og stryker kappen av Hans Fredrik Lien.

STIL: Her hos C.L. Larsens barber-salon og frisør-salon i Danmark var unge Sigurd Elholm lærling først på forrige århundre.
TOR HØVIK
FØRST: Bestefar Sigurd Elholm avla Bergens første svennebrev i frisørfaget sammen med to andre lærlinger i 1915.
TOR HØVIK
STIL: Her hos C.L. Larsens barber-salon og frisør-salon i Danmark var unge Sigurd Elholm lærling først på forrige århundre.
TOR HØVIK
GOD KUNDE: Hans Fredrik Lien har gått og klippet seg hos alle de tre Elholmene i løpet av de snart 65 årene han har vært kunde i forretningen. Men barten, den tar han selv.
TOR HØVIK