Vi hadde avtalt å møtes utenfor Gamlehaugen. Men det er ikke på plassen utenfor den ærverdige bygningen vi finner ham. Vi må nok heve blikket og hoie opp i et kjempehøyt tre for å få kontakt med en av byens eldste og sprekeste trepleiere. På null-komma-null

Svisj, viiihn, viiihn! Med plasthjelm, solide motorsagbukser, alskens redskaper i hoftebeltet og ved hjelp av solide spesialtau og bolter firer vår lokale Tarzan seg fra de forblåste tretoppene og ned til oss på bakkenivå. På null-komma-null.

— Jeg merker godt at det blåser i dag, ja. Blir nesten litt sjøsyk. Men man må jo være litt cowboy for å ha en jobb som dette her, spøker Sigurd Sondre Huvestad.

NM i treklatring

For tiden ligger han i hardtrening foran lørdagens NM i treklatring i Nygårdsparken. Her skal det konkurreres i å komme fortest mulig opp til 13 meter ved hjelp av fotlåsteknikk, friklatring med tykt tau opp til 15 meter, arbeidsklatreløype med fire-fem forskjellige ferdighetsposter oppe i treet. De skal redde ned en skadet klatrer og presisjonskaste med blypose og kasteline – henholdsvis 12-15 og 17-19 meter over bakken.

— Dette blir det syvende norgesmesterskapet, og det andre som går av stabelen her i Bergen. I løpet av konkurransedagen lærer vi utrolig mye av hverandre. Og så er det veldig sosialt, smiler han og nevner festen etterpå …

Sjøsyken tar oss

Huvestad er utdannet arborist. Han begynte yrkeskarrieren som skogsarbeider, men har de siste fjorten årene jobbet som trepleier i eget firma, Sigurd Sondres Trepleie her i Bergen.

I dag er han på jobb – inklusiv trening – med en av sine ansatte, Malcolm Horn. Høyt, høyt der oppe ser vi Malcolm som en liten prikk. Han svaier i takt med vinden samtidig som han med den krumme håndsagen kutter en død grein her og en død grein der.

Han må ha tatt minst én sjøsyketablett, den karer der, tenker vi i vårt stille sinn.

Ingen sport

Treklatring er ingen sport i vanlig forstand. Det er en arbeidsmetode som er mye brukt blant landets knapt tjue trepleiere, der de yngste kun er et par og tjue år.

— Og jeg er vel den eldste, tenker jeg. Kanskje på tide å pensjonere seg, flirer den spreke 42-åringen, og forklarer at treklatring er en både skånsom og treffsikker måte å arbeide på.

Stolt håndverker

— Hvis du bruker kran, så må du ofte kutte mange greiner for å komme til der du egentlig skal. Det gir unødvendig store sårflater. Et trenet øye ser tydelig hvilket tre som er kuttet av en treklatrer og hvor der er brukt heisekran, sier arboristen, og sender et kjærlig blikk opp i trekronene til de svære parktrærne som suser i vinden rundt Gamlehaugen.

Lørdag formiddag skal vi ned i Nygårdsparken for å heie på vår egen lokale Tarzan. Skal du?

SPREKING: Det gjelder å ha riktig hofteføring når du beveger deg opp og ned i trærne, forklarer Sigurd Sondre Huvestad (42).
FOTO: ØRJAN DEISZ