Bergens Barneasyl er Norges eldste barnehage med 81 barn fordelt på fem avdelinger. For noen dager siden fikk foreldrene i Bergen Barneasyl den triste beskjeden om at nå er det kroken på døren. Årsaken er ifølge den private barnehagen selv at de får for lite tilskudd fra kommunen.

Barnehagen går mot et underskudd på over en million for 2011 og må legge ned driften i oktober hvis ikke barnehagen får tilført nok midler. De siste 20 årene har barnehagen blitt drevet i økonomisk balanse. Men nå er det umulig for Bergens Barneasyl å få det til å gå rundt lengre.

— Det går ikke an, sier mamma Laila Sagstad Fosso fra Lakesvåg om at datterens barnehage står i fare for å blir slått konkurs.

— En skam hvis kommunen ikke gjør noe for å stanse nedleggelsen av landets eldste barnehage fra 1841, mener Sagstad Fosso.

- Stemmer ikke

Aksjonsgruppen har startet en egen Facebook-siden «støttegruppen for Bergens Barneasyl».

«Årets tilskudd til Bergens Barneasyl er blitt sterkt redusert og det totale tilskuddet fra Bergen Kommune er langt fra nok til å sikre fortsatt drift av barnehagen», heter det i barnehagens pressemelding.

Skolebyråd Filip Rygg (KrF) og barnehagen strides om regnestykket.

— Det kan i hvert fall ikke være på grunn av overføringen fra kommunen at de må legge ned. Våre tall viser liten forskjell mellom 2010 og 2011 i tilskudd, sier han.

— Våre tall fra Bergens Barneasyl viser noe helt annet.

Rygg viser til at Bergen Barneasyl hadde 83 registrerte barn i 2010 og 81 barn i 2011. Dermed har de fått mindre tilskudd fra kommunen.

— Det forklarer nok hele forskjellen, sier han til bt.no.

Misforståelse?

Tirsdag ettermiddag sendte styrer Bente Borgen ut en melding derhun åpner for at det hele kan være en gedigen misforståelse:

— Om dette er en informasjonssvikt ogmisforståelse, er det fint om det kan rettes opp i på en god måte, sier Borgen.

Hun mener at informasjonen fra Bergen kommune har værtdårlig i forhold til hvilke tilskudd og etterbetaling som skulle gisbarnehagen.

— Det er kanskje spesielt viktig med informasjonved omlegging til nye økonomiske ordninger, sier Borgen.

- Får mer enn statens krav

I en ny barnehageplan som ble lagt frem 20. mai, lovet byrådet 1842 nye barnehageplasser frem til 2015. De fleste skal komme i private barnehager. Byråden mener det ikke stemmer at de private barnehagene har fått mindre tilskudd.

— Privat sektor har ikke fått noe nedtrekk i år til forskjell fra i fjor. Effektiviseringen i barnehagesektoren er fullt ut kompensert med økte tilskudd. Tvert i mot har vi økt tilskuddene til bygg og til administrasjon, sier han.

— Bergen er en god kommune å drive privat barnehage i. Det er heller ikke så rart, vi gir hele 96 prosent i snitt, langt mer enn statens krav, avslutter Rygg.

Byrådsleder Monica Mæland (H) har selv en datter i Bergens Barneasyl. Men hun ønsker ikke å kommentere saken til Bergens Tidende.

— Det er helt uaktuelt for meg å kommentere en sak om en barnehage der jeg har barn selv, sier hun på telefon.

Byrådslederen oppfordrer Bergens Tidende å vise ekstra varsomhet i dekningen av en barnehage der BT-ansatte har barn.

- Risikerer kollaps

— At dette kommer overraskende på byrådet, stiller jeg meg undrende til. Det har vært sagt lenge at det går på stumpene for mange barnehager, sier Simen Willgohs, bystyrerepresentant for SV og medlem av oppvekstkomiteen.

— Den store linjen er at de store private barnehagene som er med i en kjede, går med overskudd. Men det er velding mange av de små og mellomstore barnehagenesom sliter. De er disse barnehagene som er ryggraden i Bergens barnehagedekning. Nå risikerer vi en kollaps.

- Trist

  1. januar 2011 ble 28 milliarder kroner tildelt Kommune-Norge, mot at de fra da skulle ha hele finansieringsansvaret for barnehagene.

Fem måneder senere mener Private Barnehagers Landsforbund (PBL) at flere milliarder kroner ikke lenger kommer frem til barna i barnehagen.

— Vi syns dette er trist. Det er historie som forsvinner med Bergens Barneasyl. Det er veldig synd hvis de må legge ned, sier Arne M. Olsen, administrerende direktør i PBL.

Han har ikke vært i kontakt med Bergens Barneasyl, og visste ikke om at barnehagen nå er konkurstruet.

— Nåløyet for å drive barnehage er blitt trangere og trangere, også i Bergen. Barnehagene kommer til en grense, der de ikke lenger kan drive, sier Olsen.

Han håper det kan finnes en løsning for Bergens Barneasyl.

— Bergen kommune har mulighet til å gå inn og se på hvordan de kan hjelpe barnehagen. Hvis tilskuddsnivået er rett, skal det være mulig å drive privat barnehage. Her må det være noe som er feil, sier han.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

I en ny barnehageplan som ble lagt frem av skolebyråd Filip Rygg 20. mai, lovet byrådet 1842 nye barnehageplasser frem til 2015. De fleste skal komme i private barnehager.
Paul S. Amundsen