VROOOOOM der forsvinner sjøflyet til himmels, mens mannskapet fra Indonesia spiser formiddagsmat om bord i en sementbåt, og en seilskute forlater Vågen, på vei mot nye eventyr.

I byen svermer folk omkring på Bryggen og Torgallmenningen, mens Byfjorden ligger åpen og fri.

Biskopshavn, Hegreneset, Nyhavn.

Der står et nedslitt naust, der er en skraphaug, der en badeplass. Sjøkanten i Bergen er funkisvillaer og forfalne rønner, gammelt og nytt om hverandre, roser og løvetann.

LN-FFF har landet, og ut kommer pilot Carl Dame og en flokk turister.

– Vi har vært en tur over Fedje. Vi skulle egentlig inn i Hardanger, men det var så mye skyer. Jeg skal opp seks turer i dag, sier Dame.

Han rekker akkurat å fylle drivstoff før en ny gruppe turister er klare til avgang.

VROOOOOOM!

Måkene sprer seg i vill panikk og Dame forsvinner til værs.

INN I SANDVIKEN. Der er klasseskillet iøynefallende. Noen sjøboder står høyreiste i nye, hvite dresser, mens andre er grå og fillete i tøyet, og snufser forkjølet av vinden som blåser gjennom knuste ruter.

På kaien står Martin Nordahl. Han har en svær stokk i hendene. Nordahl er mekaniker hos Båt og Motor Service, og har akkurat vært ute og testet en båt han har reparert.

– Jeg holdt på å kjøre rett på denne stokken. De flyter i sjøen og er usynlige. De er livsfarlige. Kjører du på en sånn en så blir det fort 50.000 kroner i reparasjoner.

Etter brannene i Sandviken i fjor var det spesielt mye som fløt i sjøen, forteller han.

– Store stokker drev omkring. Vi måtte heise dem opp med kran.

VROOOOM der forlater sjøflyet vannflaten.

Forbi Bontelabo, over Vågen, rundt Nordnes.

Der er den hemmelige stranden, med disser man kan slenge seg ut i vannet fra. Den ligger rett ved sjøbadet, gå gjennom et hull i gjerdet på veien mot Nordnesparken, fortsett ned skråningen, og du er fremme.

I Puddefjordens kjølige vann møter vi TV 2-sportens Magnus Sveen, iført ny våtdrakt. Med god hjelp av kollega og tidligere svømmetrener Fin Gnatt har han har akkurat lært seg å crawle, og det med en helt spesiell hensikt: å være med i Norseman Triathlon.

SVEVE OVER FEDJE: Manila, Antwerpen, Buenos Aires. Konteinerne på kaien i Jekteviken har trosset orkaner og glidd stille over speilblanke hav. Nå er de i Bergen, snart skal de av sted igjen, de rastløse kjempene.

På Damsgård ligger en gammel bibelsmugler. Seilbåten til Ole Grude ble bygget i London i 1976.

– Den var smuglerbåt før. Den kjørte rundt i den arabiske gulfen med misjonærer om bord og bibler gjemt i veggene. De måtte skjule dem for kontrollørene i de arabiske landene, forteller han.

Grude kjøpte båten i 2006. Han har bodd i den siden.

– Jeg har alt jeg trenger, sier han.

Videre utover mot Askøybrua. Forbi en nydelig badeplass på Ytre Laksevåg, der en sti går opp fra sjøen, til gamle villaer som speider ut over Byfjorden. De har sett tyskerne komme, striler ro inn til Bryggen med fisk, og Bryggen bli slukt av flammer.

Og VROOOOOM, der letter sjøflyet igjen.