TORSTEIN STANGENES

8. desember kommer byrådet i Bergen til å gå inn for at kommunen skal inngå samarbeidsavtale med reiseselskapet VitalTour om å organisere reiser for eldre og andre som ønsker det til Kypros. Det er helsebyråd Trude Drevland (H) som har anbefalt byrådet å gå inn for dette.

Det betyr at fra februar av kan dem som vil reise til Syden, men som foretrekker et tilrettelagt opplegg, sette seg på flyet sammen med andre solhungrige bergensere.

Fra før har 23 andre kommuner i Hordaland inngått avtale med det lille Os-selskapet VitalTour om dette. Det var Os kommune med ordfører Terje Søviknes i spissen som startet turene for to år siden. Søviknes hadde lovet før turene at de skulle være gratis, men dårlig kommuneøkonomi gjorde at de eldre måtte betale hele reisen selv. Også Bergen kommune forutsetter at den ikke skal bruke penger på dette.

Sosialt

Turene har den fordelen at helsepersonell er med på hele turen, du finner bagasjen din på hotellrommet ditt ved ankomst, du får hotellnøkkelen på bussen fra flyplassen, det arrangeres aktiviteter og utflukter og det er oppfølgingsarrangement i ettertid.

— Man tar hensyn til at folk fra samme kommune reiser sammen. Da treffer man kjente og man kan bli kjent med andre som man treffer igjen siden. Det har en stor betydning, særlig for enslige, sier Drevland.

Hun går ikke med på at reisene bare er for eldre.

— Det er jo nesten min egen aldersgruppe det er snakk om her. Det er en ren fornærmelse, sier hun, som selv er 57. Målgruppen for tiltaket er primært dem over 62 år.

Vil ha konkurranse

Hun håper Bergens interesse for slike turer kan føre til at flere enn VitalTour vil samarbeide med kommuner om senior-reiser.

— Her er det lite konkurranse, men Søviknes har sagt han vil rette på det. Så nå får andre reiseselskaper skjerpe seg, sier hun.

For to år siden fikk turene mye PR ved at Os-ordfører Søviknes pakket badebuksen og ble med til Kypros. Bergen-ordfører Herman Friele har ingen planer om å kopiere stuntet.

— Nei, det får Drevland gjøre selv. Det er hennes departement. Jeg har andre reiser og gjøremål, vi får dele på det, ler han.

Heller ikke Drevland har planer om å reise med de første årene.

— Nei, jeg tror ikke vi skal reklamere for en spesiell leverandør på en slik måte, sier hun.

Kan skaffe plasser

Gøran Nordstrøm i VitalTour synes det er stor stas at Bergen kommune ønsker samarbeid med hans selskap.

Han forteller at etterspørselen etter reisene har økt kraftig de to siste årene.

— Vi begynte med tre turer for to år siden. I fjor ble 15-16 kommuner med på samarbeidet. Nå er det 23, og vi har 3000 som skal reise med oss fra oktober til april, sier han.

— Er det ledige plasser til bergensere?

— Vi kan skaffe flere plasser hvis etterspørselen øker. Det er ikke noe problem, sier han.

BERGEN FØLGER OS: vFra februar kan bergenserne gjøre som osingene og mange andre hordalendinger og reise på tilrettelagte turer til Kypros. Men de får ikke med seg ordfører Friele. Bildet er fra den første Kypros-turen fra Os for to år siden.<br/> ARKIVFOTO: KNUT STRAND