Både innleggene til bt.no og en rundspørring BT har gjort i byens gater viser at folk kjenner til og er begeistret for Friele.

— Som Berlusconi

Av godt over 60 innlegg er det overveiende flertallet positive: "Ypperlig!", "her har Høyre gjort et kupp" og "Friele som Brann-trener", mener bt.nos lesere.

Men enkelte advarer mot å la en mangemillionær og næringslivsmagnat få enda mer makt. En sammenligner Friele med Italias statsminister Silvio Berlusconi:

— Da bør vel Reitan bli ordfører i Trondheim, Røkke i Molde og Rimi-Hagen i Oslo?!?

Kjente ikke igjen ordføreren

BT tok med seg tre bilder ut på gaten: Et av nåværende varaordfører Terje Ohnstad, som trolig blir Aps ordførerkandidat i kommunevalget. Et av sittende ordfører Kristian Helland. Og et av Herman Friele jr.

Fire av fem kjente igjen Friele, mens bare en dro kjensel på ordføreren. Ap har en stor markedsføringsjobb å gjøre, for ingen visste hvem Ohnstad var.

Otto Sevaldson, 78

Kjenner igjen Friele umiddelbart, og Helland med litt hjelp.

— Mitt valg av ordfører faller på Friele. Han har ingen erfaring fra politikk, men det tror jeg er en fordel. Han er ikke bundet av gamle løfter. Helland har gjort for lite av seg. Jeg kan ikke se at han har gjort noe. En paradefigur, det er hva han er.

Gry Watn, 23

Kjenner igjen Friele fra bildene, ikke de to andre.

— Jeg kjenner Friele igjen fra TV. De andre har jeg ingen assosiasjoner til. Hvis jeg skulle velge en kandidat måtte det bli Friele. Men det er fordi han stiller for Høyre. Jeg velger kun utfra politikken som føres.

Dag Aarskog, 45

Kjenner igjen Friele. De to andre er ukjente. - Jeg synes det er veldig spesielt at jeg ikke kjenner igjen ordføreren. Han gir meg ingen assosiasjoner. Jeg synes en ordfører skal være samlende for hele byen. Finne løsninger uavhengig av partipolitikk. Friele har jeg sett i en reklamefilm. Ohnstad har jeg aldri sett før.

Hege Husa, 30

Kjenner ikke igjen noen av kandidatene, men assosierer dem med politikk. - Skulle jeg velge en kandidat, tar jeg Ohnstad fra Arbeiderpartiet. Jeg liker det trygge, gode og gamle. Han har de samme meningene som meg. Politikken er viktigst i ordførervalget. Friele virker som en oppegående mann som får ting gjennomført. Når han i tillegg er profilert er det vel en grei sak at han stiller som ordførerkandidat.

Hanne Valen, 21 og Unni E. Ausland, 21

Kjenner igjen Friele. - Han har jeg sett på en reklame. Han ser engasjert og sympatisk ut. Sikkert en fin mann. Ville valgt Friele som ordførerkandidat fordi han ser minst skrullete ut. Karisma er den viktigste egenskapen til en ordfører.