— Dette er en forutsetning for en rettferdig rettergang, står det i kjennelsen fra Gulating lagmannsrett, som har sendt hele saken i retur til Bergen tingrett med krav om ny behandling.

Derfor måtte politiet i går be om nytt fengslingsmøte i Bergen tingrett - men forsvareren mener at politiet og tingretten heller ikke denne gang har gitt henne sjansen til å gjøre en skikkelig jobb for sin klient.

— Dette er hårreisende, jeg fikk rett og slett sjokk. Man skulle tro de hadde lært etter kritikken fra Gulating, men dette blir bare verre og verre. De ringte meg fra retten mindre tre timer før fengslingsmøtet skulle avholdes, og jeg holder til i Oslo, sier forsvarer Ann Turid Bugge.

- Nektet å utsette

Fengslingen som Bergen tingrett får kritikk for, var 1. september og ble ledet av tingrettsdommer Gunnar Torkildsen. I rettsboken er det protokollert at forsvarer fikk dokumentene i saken like før rettsmøtet, og derfor ikke hadde fått tid til å konferere med den siktede 19-åringen.

Bugge er opprørt både over politiets behandling av klienten, og at Bergen tingrett ikke har gjort det nødvendige for at rettssikkerheten blir ivaretatt.

— Det er politiet som setter i gang ballet, men det er domstolens ansvar å sjekke at alt går riktig for seg og at de reglene vi har faktisk blir fulgt, sier Bugge.

Tingrettsdommer Gunnar Torkildsen ønsker ikke å diskutere denne saken i pressen.

— Jeg har lest lagmannsrettens kjennelse, mer er det ikke å si, sier Torkildsen til BT.

19-åring nektet å stille

Da det ble klart at Bugge ikke kunne møte i retten i går, ble Steinar B. Yndestad oppnevnt som forsvarer. Den siktede møtte imidlertid ikke.

19-åringen hadde sendt en faks til tingretten fra Bergen fengsel. I den gjorde hun det klart at hun ikke ville stille til fengslingsmøtet fordi forsvarer Ann Turid Bugge ikke var varslet om møtet i tide.

Retten tok ikke hensyn til at Bugge og den siktede ikke møtte i går. Politiet fikk medhold i ny varetektsfengsling for én uke.

Slik har hele 19-åringens saksgang vært:

  1. august ble 19-åringen pågrepet, siktet for oppbevaring av 360 gram heroin.
  1. august ba hun om å få Ann Turid Bugge som forsvarer.
  1. august ble hun fremstilt for varetektsfengsling med Kristoffer Evjen som forsvarer.
  1. august ble Bugge oppnevnt som 19-åringens forsvarer.
  1. august ba politiet i et nytt fengslingsmøte om visse restriksjoner for kvinnen, blant annet isolasjon i forhold til en medsiktet.
  2. Politiet fikk medhold, men Bugge påkjærte avgjørelsen. Politiet sendte dokumentene til lagmannsretten for sent til at saken kunne behandles.
  1. september var det refengsling, og Bugge stilte. Hun skulle få dokumentene en time før rettsmøtet, men fikk dem bare minutter før.
  2. Gulating lagmannsrett opphevet fredag denne kjennelsen.
  3. I går var det ny refengsling i saken, og Bugge mener hun ble varslet så sent at hun ikke hadde anledning til å stille.
  Kallestad, Gorm