En uke med tørt vær har sendt svevestøv-målingene rett i været, viser grafene til Norsk Institutt for Luftforurensning (NILU).

De siste tre dagene har konsentrasjonen av svevestøv vært langt over den anbefalte grenseverdien på målestasjonen som Bergen kommune har på Danmarks plass. Også i forrige uke var det to dager som kom over grensen.

Denne grensen er en internasjonal standard for såkalt PM10, som er den største typen svevestøv, og den som regnes som mest helsefarlig. Døgngrensen for verdien «mye forurenset» er 50 mikrogram per kubikkmeter. De siste dagene har Bergen ligget rundt 100, med 126 i går som en foreløpig topp.

Også i dag er det varslet mye forurenset luft, ifølge Vervarslinga på Vestlandet. NILUs prognose viser at forurensingen blir størst fra klokken 14 og utover.

Forurensningen er alltid verst på ettermiddagen, da biltrafikken er stor og effekten av vedfyring og lignende også slår inn. I tillegg er selvsagt værforholdene avgjørende. Tørt, kaldt vær med lite vind fører til at støvet samler seg som et lokk mellom fjellene i det sentrale Bergen.

— Det har vært veldig stille noen dager, og da øker forurensningen. Også i dag blir det en slik værtype. Men i morgen venter vi at det blir litt vind utover ettermiddagen. I løpet av kvelden kommer det litt nedbør. Helgen ser også litt våt ut, noe som vil rense opp luften, sier vakthavende meteorolog Harald Abildsnes ved Vervarslinga på Vestlandet.

Også tidligere vintre har Bergen vært plaget av høy luftforurensning. I desember 2002 vedtok bystyret billigere bussbilletter på dager der det blir varslet middels eller høy luftforurensning. Hensikten var å motivere folk til å la bilen stå, men vedtaket er hittil ikke satt ut i livet.

Se vårt webkamera fra trafikken på Danmarks plass

STØVALARM: Et støvlag legger seg over byen på tørre, kalde dager med mye biltrafikk og vedfyring. Dette arkivbildet viser situasjonen ved Danmarks plass i 2003. FOTO: JAN M. LILLEBØ