I Rogaland og i Nordland har det vært nesten 60 prosent flere konkurser så langt i år sammenliknet med samme periode i fjor. I Oslo øker antallet åpnede konkurser med en tredel.

Vestlandet går motsatt vei. I Sogn og Fjordane er det åtte prosent færre konkurser så langt i år. I Hordaland tre prosent.

Grunnen?

Vestlendinger hopper ikke på alt som er nytt. Dermed har landsdelen i stor grad gått fri for it-krakket.

— Her i byen hopper man ikke så lett på nye trender. Vi holder oss heller til det vi kan. Bedriftskulturen er litt forskjellig rundt om i landet. Her satser vi der vi kan noe, sier Helge Dyrnes.

Trege bergensere? Det synes ikke lederen for Bergen Næringsråd. Han forteller at når dotcom-bølgen var på sitt verste, klaget gründerne over at det var umulig å få tak i kapital i Bergen.

— I ettertid ser vi jo hvordan det har gått. Bergen står over de store oppturene innen nye bransjer, og slipper også nedturene.

— Mange mener manglende nyskapning er en av de største truslene mot norsk økonomi. Hva synes du om nyskapningen i Bergen?

— Jeg synes det skjer mye, jeg. Selv om det meste skjer innen kjente bransjer som shipping og fisk. Det er viktig å holde tungen bent i munnen og si at Bergen skal ikke være best i alt. Men kan vi utnytte spisskompetansen vi har, er det veldig bra.