Søndag kveld ble bergensere på vei hjem fra påskeferie overrumplet av snøbyger, som igjen førte til glatte veier flere steder.

Men det er bedring i sikte. Drømmeværet som har vært denne påsken, har ikke tenkt til å forlate Bergen eller Hordaland med det første.

Pent vær i vente

Skal vi tro meteorologene, var søndagens værfront fra nord-vest høyst forbigående.

— Det er mer eller mindre klarnet opp allerede de fleste steder. De neste fem dagene ligger det an til det samme været vi har hatt i det siste, nemlig sol og pent vær, sier statsmeteorolog Steinar Skare ved Vervarslinga på Vestlandet.

Selv om snøfallet tilsynelatende kom brått på enkelte bilister, var det meldt på forhånd, understreker meteorologen.

Ny solrekord

Ser vi bort fra søndag, er det kun registrert 17,9 millimeter nedbør i Bergen i mars måned. Normalt skal det falle 170 millimeter ved målestasjonen på Florida.

Kun to ganger tidligere har årets tredje måned bydd på mindre nedbør.

— Det skjedde helt tilbake i 1865 og i 1964. Så vi skal ikke klage, sier Skare.

Bergen har også satt en aldri så liten værrekord. Fra januar til og med mars, har Geofysisk Institutt registrert 284 soltimer. Dermed ble den gamle solrekorden, også den fra 1964, slått med tre timer.

— I tillegg var det nære på at vi tok rekorden for antall penværsdager i mars. Der har vi kommet opp i 28, mens rekorden fra 1947 lyder på 30 penværsdager, sier Skare.

Tørt og fint

Prognosene for de neste ti dagene ser lyse ut, med dagtemperaturer på 5-8 plussgrader, og minusgrader nattestid, ifølge meteorologen.

— Det kan bli en gråværsdag eller to mot slutten av perioden. Ellers blir det nok tørre og fine dager. Det gjelder hele Hordaland, sier Skare.

Det har vært kaldere enn normalt i Bergen de tre første månedene av året. Gjennomsnittet for de siste 30 døgn ligger på drøyt én plussgrad.

— Den høyeste middeltemperaturen i mars i fjor lå på 6,2 plussgrader. Det viser bare at svingningene er store, sier Steinar Skare.

Flere steder i fylket har det fantastiske været lokket solhungrige påsketurister ut på ski.

Alpinanlegget i Myrkdalen meldte lørdag at årets påske har vært den mest besøkte noensinne, med ca. 3500 gjester daglig.