Det er en av disse sure morgenene en tidlig januardag. Ikke bare er det skumring enda klokken er halv ti, men regnet sluker det som er av lyse flekker i asfalt og på brostein. I Steinkjellergaten krøker folk seg sammen mot blåst og dråper. Noen letter stemningen med favorittmusikken på ørene, andre ser stivt fremfor seg. Har ikke tid til å prate, må på jobb, litt sent ute.

Dette er en av de dagene det ikke blir lyst.

— Unngår mørket

Men se om det ikke er noen lysglimt likevel. Den gamle gaten som på 1800-tallet var en del av hovedforbindelsen mellom byen, Sandviken og distriktene lenger nord, er stæsjet opp. Lyset er hvitt, selv i de gamle bergenslyktene.

— Lys har mye å si. Jeg unngår steder jeg synes er for mørke. Jo mer øde, jo verre er det, sier Anemari Neple (32). Hun bor på Ladegården og jobber på Nygårdshøyden, og trasker hver dag til og fra gjennom Steinkjellergaten.

Lysløypen

Steinkjellergaten er en av 41 sentrumsgater som fikk bedre lys i fjor. Etter flere voldsepisoder og meldinger om at folk følte seg utrygge, møttes politi, samferdselsetat, BKK og byråder 31. januar i fjor for å se hva som kunne gjøres.

De gikk gjennom den såkalte Lysløypen, fra Festningskaien over Torget og Torgallmenningen, opp til Johanneskirken og ned til Møhlenpris. Også gater som grenser til denne aksen, ble diskutert.

Gale ting i mørket

— Dette er områder vi får meldinger om at trenger bedre lys, spesielt i helgene er det absolutt en fordel. Vi skal ikke ha mørke felter her. Det er en god, gammel lærdom at det er enklere å gjøre gale ting i mørket enn i lyset, sa Bengt Angeltvedt, seksjonssjef orden ved Bergen sentrum politistasjon til Bergens Tidende i fjor.

To millioner kroner

Møtet for ett år siden endte med at bystyret bevilget to millioner kroner ekstra til å ruste opp gatebelysningen.

— Gult lys er skiftet ut med hvit led-belysning, som har langt bedre styrke. En annen gevinst er at vi sparer 57 prosent energi, sier direktør Atle Kleppe i Samferdselsetaten i Bergen kommune.

— Den store forskjellen er at hvitt lys gir bedre fargegjengivelse. I gult lys virker alt rundt deg grått, men med det hvite lyset ser du mye bedre, sier Geir Noss, seksjonssjef i BKK Nett, som gjorde jobben.

Nye gamle bergenslykter

Det er ikke bare gamle armaturer som er skiftet. Områder med gamle bergenslykter – som i Steinkjellergaten – er satt i stand, og nye er kjøpt inn.

— Designen er den samme som før, men de har fått bedre lys, sier Kleppe.

Første gate ut var Olaf Ryes vei, og etter monteringen gikk Atle Kleppe og kollegene rundt om natten for å sjekke at alt var blitt bra. Det har de fortsatt med etter hvert som nye gater var ferdig lyssatt.

— Armaturene måtte jo ikke monteres slik at de ble til sjenanse for folk når de er inne i leilighetene sine, sier Kleppe.

- Bekymret i august

Siste befaring ble gjort 11. desember.

— Det har gått fort. Jeg var litt bekymret i august/september – noen av lampene skulle jo produseres. Men vi kom i mål i 2012, sier Kleppe stolt.

Også Geir Noss, seksjonssjef i BKK Nett, var en periode litt usikker på om de ville klare jobben i løpet av året.

— Led-belysning har jo tatt helt av i hele Europa, så det har vært litt leveringstid på belysningen. Men vi klarte det; vi jobbet til tett oppunder jul, sier en like stolt Noss.

Tatt av i Europa

Lysene er levert fra ulike fabrikker i Europa, og totalt har BKK Nett skiftet ut eller satt opp 250 lyspunkt. Et stort prosjekt i kommunal sammenheng, ifølge Noss.

— Bergen er en av byene i Norge som har kommet lengst med tanke på å bruke energibesparende led-belysning, sier Noss.