TOR OLAV MØRSETH

Bergensregionen havner på femteplass over regioner i Skandinavia som vokser raskest.

Riktignok er Oslo foran, men en plassering foran både Trondheim og Stavanger burde varme mer enn ett patriotisk bergenshjerte.

Undersøkelsen er gjennomført av revisjons— og rådgivningsselskapet Deloitte & Touche, og måler antall vekstselskaper.

Et vekstselskap må ha økt omsetningen med minst 20 prosent årlig fra 1997 til 2000, og ha mer enn fem millioner i omsetning og flere enn tre ansatte.

Det var i perioden 372 vekstselskaper i Hordaland fylke. 248 av disse var i Bergen. Eiendom, IT og forretningsmessig tjenesteyting dominerer.

En tredel av vekstselskapene i Bergen arbeider innen disse bransjene. Andelen av disse selskapene er større i Hordaland enn i resten av landet.

— Bergen er veldig forskjellig fra de urbane kapitalsentrene som Oslo, København og Stockholm, forteller statsautorisert revisor Jon-Osvald Harila i Deloitte & Touche.

— Regionen har en nærhet til råstoffer og utviklingsmuligheter få andre har. Forskningsmiljøet er veldig opptatt av ressurser i havet, sier han.

Sett i forhold til innbyggertall havner Hordaland lenger ned på listen. Da havner fylket på tiendeplass av de raskest voksende regionene i landet. Slått av Oslo, Akershus, Sør-Trøndelag, Vestfold og Østfold.

Norge leder an i nabostriden om hvem som har flest vekstselskaper pr. 100.000 innbyggere. 94 slår både Sveriges 81 og Danmarks 39.