I disse dager må bystyremedlemmene og andre som sitter i posisjoner i lokalpolitikken bestemme seg: Skal de satse på fire nye år?

Først ute var Arbeiderpartiet, som fikk tilbakemeldingene allerede i mai. Flere av lokallagene har hatt sine nominasjonsmøter, slik at et mønster begynner å tegne seg. Nominasjonskomiteene er ikke bundet av lokallagenes innspill, men det hører til sjeldenhetene at de trekker kaniner opp av hatten, slik Høyre gjorde med Herman Friele.

Friele forsnakket seg

Siste frist for tilbakemelding til nominasjonskomiteen i Høyre er 15. august. Størst spenning knytter det seg til Frieles svar. Mye tyder på at 63-åringen vil si nei til en ny periode. Under et intervju med BT forrige uke, forsnakket Friele seg og sa at han «har ett år igjen som ordfører». Likevel hevdet han at han ikke hadde tatt en endelig avgjørelse.

— Min munn er lukket med syv segl. Jeg vil gi beskjed til nominasjonskomiteen først, sier Friele.

Byrådsleder Monica Mæland har ennå ikke gitt svar. Det har derimot fungerende byrådsleder Henning Warloe.

— Jeg tar med glede en ny periode dersom partiet ønsker det, sier Warloe.

Han sier at han ikke er aktuell som ordførerkandidat, men vil for øvrig ikke si noe om hvilken posisjon han ønsker seg. Også gruppeleder Hilde Onarheim vil fortsette.

Ohnstad trolig Ap-topp

Etter at Anne-Grete Strøm-Erichsen ble forsvarsminister, seilte Anne Gine Hestetun opp som Aps lokale førstedame. I mai ga hun beskjed om at hun ikke ville fortsette. Dermed er alt duket for at partiets gruppeleder i bystyret, Terje Ohnstad, blir byrådslederkandidat.

Minst fire lokallag har levert sine innstillinger. Alle har Ohnstad på førsteplass. Større usikkerhet er det om annenplassen, som tradisjonelt har tilhørt ordførerkandidaten. To av lokallagene har Ruth Grung som ordførerkandidat, mens Arna Ap har satt opp Merete Andreassen på annenplass. 42-åringen fra Fyllingsdalen er nestleder i Bergen Ap.

— Vi vil ha Ohnstad på topp og en kvinne på annenplass. Det kommer ingen overraskelser fra oss. Kaniner får Høyre holde seg med, sier Kjell Sørensen, leder for faglaget for industri og teknologi.

Blant dem som har sagt nei til en ny runde i bystyret, er veteranen Arne Jakobsen, Eilert Jan Lohne, Heidi Havelin og Jan Kristoffer Mathiassen.

KrF satser ungt

Samtlige KrF'ere i bystyret har sagt seg villige til å fortsette, med unntak av Kristian Helland. Byråd Lisbeth Iversen og gruppesekretær Trygve Birkeland er mulige toppkandidater, men KrF vil denne gang ikke gå etter ordførerposten.

— Vi er mer på utkikk etter et team som utfyller hverandre enn en toppkandidat. Vi vil profilere flere, sier leder i valgkomiteen, Robert Erlandsen.

Han varsler at unge, fremadstormende politikere skal få plass på listen. Trolig er Filip Rygg, den 23 år gamle rådgiveren til Lisbeth Iversen, en av dem han har i tankene.

Bakke og Toppe vil fortsette

Fremskrittspartiets politikere har gitt beskjed om sine ønsker. Gruppeleder Liv Røssland vil ikke si hva hun har svart, mens nestleder Gunnar Bakke sier at han stiller seg til disposisjon for partiet.

SV er fortsatt tidlig i prosessen, og leder Oddny Miljeteig vil derfor ikke røpe sin beslutning. Venstre starter nominasjonsmøtene først etter sommeren. Senterpartiet eneste bystyremedlem Kjersti Toppe sier til BT hun vil ta gjenvalg.

RV har i flere valg hatt en stemmesanker i Torstein Dahle. RV-lederen vil ikke si om han ønsker å fortsette, eller om han overlater scenen til yngre krefter.

TAKKER FOR SEG: Kristian Helland ser frem til å slippe å måtte fordype seg i alle typer bystyredokumenter.
Sævig, Rune
SLUTTER: Anne Gine Hestetun (Ap)