Claudio Puppo tar et bilde av biblioteket på Hotel Norge. Giulio Piana måler bredden på døren. Sammen er de i Bergen for å se om det er stedet å sende italienske funksjonshemmete turister.

I løpet av tre dager har de sjekket utvalgte hoteller og restauranter i byen, pluss Hurtigruten, for å se hvordan forholdene er lagt til rette for handikappete.

Puppo er formann i handikapforbundet i Italia, som teller 37.000 medlemmer. Mange potensielle turister, med andre ord.

Bittelitt bedre enn Oslo

Puppo og Piana har allerede vært i Helsingfors, Stockholm og Oslo, og etter Bergensbesøket blir det København. De skal kartlegge forholdene for handikappete i Skandinavia, med tanke på handikappete turister.

— Vi sjekker ikke bare forholdene for folk i rullestol. Det er også viktig å tenke på blinde, døve og folk med MS, for eksempel, påpeker Puppo.

Vi fisker etter litt bergens-skryt, som seg hør og bør.

— Hva er inntrykket så langt?

— Tenker du på Bergen generelt, synes jeg det er en veldig fargerik og harmonisk by, sier Puppo. Fremkommeligheten med rullestol i sentrum er han fornøyd med, men understreker at han har hatt veldig dårlig tid til generell sightseeing i byen, og uttaler seg på et tynt og privat grunnlag.

— Rent umiddelbart likte jeg Bergen bedre enn Oslo, sier han. Kanskje spiller det en bitte liten rolle at Oslo for tiden har en halv meter snø, ikke drømmeføre for en rullestolbruker.

Toalett på toalett

Å vurdere selve byen er ikke italienernes oppgave i denne omgang. Her er det helt konkrete punkt på et gedigent skjema som skal fylles ut.

Avstanden mellom sengen og veggen på ulike hotellrom, for eksempel. Vannkraner, brytere. Er tv såpass langt nede at alle kan nå knappene?

— Her rekker ikke jeg opp, sier Puppo og peker på stangen der klærne skal henge. Tipser de hotellansvarlige om å ta en tur på Hurtigruten for å se på løsningen der. Der er stangen regulerbar.

Etter to uker, mange hotellrom og en rekke restauranter skal Puppo og Piana returnere til oppdragsgiveren - Arctic Team Seiviaggi - og skrive rapport. Resultatene skal brukes til de 37.000 medlemmene i handikapforbundet og sendes den italienske turistnæringen til informasjon.

— Slik at de handikappete som skal ut og reise, kan vite hva de får på forhånd, i stedet for å komme hjem og klage etterpå. Nå vet de for eksempel at på dette hotellet er det en og en halv centimeter høy dørstokk og god plass i dusjen, sier Puppo.

Piana måler og rapporterer, måler og rapporterer.

— Han er egentlig min svoger, han trodde han skulle være med på ferie, ler Puppo.

— Og når jeg kommer hjem, kan jeg bare fortelle at jeg har sett bad, soverom, bad, soverom, sier Piana og smiler.

— Kommer dere tilbake til Bergen, da?

— Det tror jeg absolutt, sier Puppo.

— Jeg kommer ikke. Da må jeg sikkert bare måle igjen, humrer Piana.

NØYE: Italienerne Claudio Puppo (t.v) og Giulio Piana har i tre dager sjekket ut forholdene for handikappete i Bergen - med tanke på å sende italienske funksjonshemmete turister hit. De har også vært i Finland og Sverige, og reiser til Danmark i dag. Bak til venstre står tolk Luigi Michelazzi. <br/>Foto: ARNE NILSEN