Fylkesmannen i Hordaland la i går frem sin halvårsrapport for Handlingsplan for Eldreomsorgen. Den viser at det fremdeles mangler 686 sykehjemsplasser i Hordaland med 17 utsatte byggeprosjekter, og verst står det til i Bergen.

404 plasser på vent

Bergen kommune har flest utsatte prosjekter med i alt 404 sykehjemsplasser på vent. Alle skulle i utgangspunktet stå ferdig i 2005, men er nå planlagt ferdigstilt til 2006 og 2007. Ett av målene i handlingsplanen er flere enerom for beboerne, utstyrt med bad og wc. Her ligger Hordaland etter resten av landet, med 82 prosent av plassene i enerom. Snittet for resten av landet er 88 prosent.

Sykehjemmene i Bergen som har måttet utsette byggearbeidet, er Løvåsen, Røde Kors, Ulsetskogen, Ladegården, Domkirkehjemmet og Nykirkens alders— og sykehjem.

For en måned siden startet gravingen, rivingen, brakkeoppsettingen og byggingen ved Bergen Røde Kors Sykehjem.

Selv om de har måttet vente lenge og vel på å komme i gang, er det ingen sure miner å spore hos de ansatte av den grunn.

— Nei, vet du hva. Vi kan ikke gå rundt og bruke energi på å være negative. Nå tenker vi fremover, og er bare glad for å være i gang. Dette har vi gledet oss til, sier direktør for Bergen Røde Kors Sykehjem, Britt Hysing-Dahl.

Kontor i brakke

Nå har hun flyttet kontoret sitt ut i en brakke, og skryter av både ansatte og tapre beboere.

En av dem er Konstance Mjelde (86). Hun har nylig flyttet fra en del av bygget til en annen, og lar seg ikke plage av litt byggebråk.

— Det går helt fint. Og så er det jo kjekt å snakke med arbeiderne som holder på her, de er veldig hyggelige, smiler Konstance.

Enkelte aldershjem flytter beboerne til andre steder mens byggearbeidet pågår. Det gjør de ikke på Røde Kors-hjemmet.

— Vi blir her hele byggeperioden. Det er klart at det er en utfordring for oss. Flere må bo på rom sammen, blant annet. Men vi synes likevel det er godt å være i gang. Nå har vi vært i venteposisjon så lenge, og da kan vi tåle litt, sier sjefssykepleier Elin Sjursen.

Når alt står klappet og klart i 2007, skal det være 174 enerom på hjemmet.

<b>TO ÅR MED BYGGEARBEID:</b> Bergen Røde Kors Sykehjem er blant dem som har måttet vente lenge på å få utvide, selv om Handlingsplan for Eldreomsorgen lovet at alt skulle være klart i 2005. De ansatte klager ikke av den grunn, og sjefssykepleier Elin Sjursen er bare glad for at arbeidet er i gang. Konstance Mjelde (86) lar seg ikke affisere av litt byggebråk.<br/>FOTO: FRED IVAR KLEMETSEN