TRUDE HAUG

«I tillegg til at Bergen har et omdømme som turistmål, har byen også skapt seg et navn for sine offentlige rom, og det ikke bare i fagkretser», skriver det tyske landskapstidsskriftet Garten + Landschaft, som også gir ros til Barcelona, Genova, Zürich, Newcastle og et utvalg andre store byer i Europa.

Garten + Landschaft er et velrenommert tidsskrift i Tyskland, og Bergen er i særdeles fint selskap når det er plukket ut her.

Tidsskriftet referer til at det i Bergen på 70-tallet ikke var populært å bo i sentrum og at de gamle trehusene var truet, ja, hele bydeler skulle saneres. Men at kommunen siden bestemte seg for å sette i gang med byfornying.

Her fortelles om den blå steinen som et kjært møtested i en by hvor landskapsarkitektene har gått sammen med kunstnerne om å skape byrommene.

Forfatteren har spesielt merket seg de mange steinartene som er brukt på åpne plasser og gater. Men nå er kommunens første bud å spare, skriver Garten + Landschaft ganske så riktig, og midlene skal kanaliseres mot bybanen som skal forbinde byen og Flesland, forteller de.

Så greier de ut om at byen på ulike vis skal åpne seg mot vannet, og skildrer badeliv og grilling på Georgernes Verft. En blomst i knapphullet til Bergens byplanleggere.