Tenk deg Paris, båttur på Seinen. To the left: Katedralen Notre-Dame. To the right: Gigantmuseet Louvre. Og der troner Eiffeltårnet. Eller tenk deg Praha, båttur på Moldau. Karlsbroen, Prahaborgen med St. Vituskatedralen, Nasjonalballetten. Elveferdene er spekket med vakre og storslagne severdigheter.

Men ka e' det mot Bergen?

Når turistene skal oppleve byen mellom de syv fjell fra sjøen; hva skal de egentlig se?

Båtturen med M/S «Madammen» går fra Fisketorget, langs Sandviksflaket ut til Hegreneset og tilbake igjen. 45 minutter Vågen rundt — og litt til, kan man si.

— Compact trip, sier José Luis Ortega López fra Zaragoza i Spania som er på cruise med kone og datter. De ankom Bergen klokken åtte om morgenen, og skal videre mot Geiranger samme kveld.

— Beautiful, very different, sier datteren Alicia Ortega Casan.

BERGENSERE SIES Å VÆRE fæle til å skryte, sier vår usynlige guide, skuespiller Helge Jordal, i høretelefonen. Men facts er facts, og vi får ramset opp idet vi legger ut fra kai: Bergen har i hele sin historie vært en ledende internasjonal handels- og sjøfartsby. Da Olav Kyrre grunnla byen i 1070, ble også konge- og kirkemakt viktig for utviklingen. På Bergenhus har det tidligere vært både kongsgård, bispegård og kloster, og på 1600-tallet var Bergen Nordens største by.

NOEN METER FRA KAI er det klart for noen ord om nærmeste nabo til Fisketorget - Bryggen - som står på Unescos verdensarvliste. Om handel og hanseatenes dominans i 400 år. Og om tørrfisk.

Kjapt følger info om bygget som ifølge guiden på øret «ser ut som noen har prøvd å pakke inn». Det er Mariakirken som restaureres for tiden. Videre legges det ut om Rosenkrantztårnet, Håkonshallen og folk og fe som har residert der, om fester, bryllup og intriger.

VI RUNDER Skoltegrunnsutstikkeren, og hva styres oppmerksomheten mot?

Bontelabo.

Ikke akkurat vakker, sier guiden, men viktig for byen. Og hvorfor kalles det nå egentlig Skoltegrunnskaien - eller Skolten, som det ifølge guiden heter på «bergensk gatespråk»? Jo, her var mange blankskurte skjær som kunne minne om glattbarberte hodeskaller på menn - altså en skolt.

Deretter følger et strekk som ikke er storslagent, men Skuteviken er klart sjarmerende bergensk med sine små trehus og gamle historie om tønnemakere og slaktere.

GJENNOM HØRETELEFONENE følger ikke-skandinaver guidingen på engelsk, tysk og fransk. Ikke noe galt om det som sies der, men den norske versjonen har en helt annen stil. Skuespiller Helge Jordal har krydret standardmanus med personlig schwung og morsomheter. Der den engelske guiden sier «the famous Fjellveien», serveres vi på norsk karakteristikker som «berømt og besunget, lyden av byens puls, duft av markblomster». Høydepunktet er når guiden sier at vi i dag «til og med kan møte moderne mennesker som jogger».

DA ER DET KANSKJE tid for et hvileskjær før Gamle Bergen? Å, nei. Der dukker sjøflyhavnen opp, det som var Bergens lufthavn inntil Flesland åpnet i 1955. Til og med Måseskjæret får sin del av oppmerksomheten. Her er noen av de dyreste leilighetene i Bergen med en pris på fra 5000 pund pr. kvadratmeter, får vi vite. Og så var det noe med tran en gang.

Men så er det klart for Gamle Bergen, og tenke seg til; langt unna Troldhaugen kommer selveste Edvard Grieg inn i bildet. Han satt på Elsesro og skrev «Peer Gynt», og bodde her ute i Sandviken i sin ungdom, hører vi til akkompagnement av musikken han komponerte.

Nær fortid innhenter oss igjen. Hæggernæs Valsemølle har tronet der fremme under hele turen, og nå kommer vi ikke utenom. Skal det virkelig sies noe om betongrukkelet? Ja visst, for bergensere er glad i brød, spesielt tebrød, får vi vite, og her var det kornlager.

DET ER TID FOR RETUR, og «Madammen» setter kursen mot Nordnesboder og Akvariet - et av byens mer moderne stoltheter.

Guiden runder av med å snakke om regnet, som vris til noe positivt! Den største verdiskapingen foregår på Vestlandet, og vi snakker vannkraft - ren energi, ikke sant.

Og når vi nærmer oss Fisketorget igjen, knyttes gammel storhet opp mot ny: Alle har fått med seg at den største verdiskapingen i Norge foregår på Vestlandet, og at Bergen er en hypermoderne by med olje, gass, høyteknologi, forskning, handel - og ikke minst turisme.

Hva synes du er Bergens beste turistopplevelse? Del din mening i kommentarfeltet!