Fredag klokken ti samlet regjeringen seg til statsråd i kongeboligen på Gamlehaugen.

Et historisk øyeblikk – for første gang på over 100 år holdes statsråd i byen.

Stas

Både solen og statsråd Audun Lysbakken skinte i formiddag.

— Veldig stas at man kan ha statsråd her i byen. I dag er Bergen hovedstaden i Norge. Og det er jo sånn noen av oss mener det bør være, sier Lysbakken, aktuell som ny SV-leder.

— Jeg var opptatt av at vi skulle få dette til og det var stor vilje i regjeringen. Det er viktig at regjeringen kan møtes andre steder enn i Oslo, sier Lysbakken.

Bergenspatriotismen lyste av ministeren. Etter at statsråd var over, skrev Lysbakken om opplevelsen i nettsamfunnet Twitter:

«Statsråd gjennomført på Gamlehaugen. Veldig stas! Det er nå bevist at Norge kan styres fra Bergen. #Bergensomhovedstad»

Stolt og kry av Bergen by

— Jeg er stolt over å vise frem byen min til statsrådene. Og det er flott at den viser seg fra sin beste side.

Også helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var kry.— Dette er kjempehyggelig. Veldig fint og spesielt. I dag er Bergen bare helt nydelig.

Ikke 100 år til neste gang

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utelukker ikke at det kan skje igjen, og Audun Lysbakken spøker med at han vil jobbe for at Bergen blir hovedstad igjen.

— Jeg vil ikke utelukke at det kan bli gjort igjen, men det vil ikke være noe vi gjør regelmessig selv om vi kanskje ikke skal vente 100 år til neste gang. Vi er avhengige av å holde statsråd når regjeringsmedlemmene er til stede, og det er de normalt på fredager i Oslo. Statsråder reiser mye, men de er sjelden samlet på samme sted. Grunnen til at vi kunne gjøre det denne gang, var at så mange statsråder var samlet til jubileumsfeiringen for Håkonshallen, sier statsministeren.

Med seg til Bergen hadde han de aller fleste regjeringsmedlemmene, bare fire statsråder manglet på grunn av andre oppgaver.

Veldig spesielt og hyggelig

Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at hun er stolt av å vise frem byen. Ikke minst når det er så vakkert vær som i dag.

— Det er selvfølgelig veldig stas at vi holder statsråd i Bergen. I Oslo er vi på Slottet, og her holder vi statsråd på det som er Bergens slott, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun har mangeårig fartstid i lokalpolitikken i Bergen, blant annet som byrådsleder, før hun gikk inn i rikspolitikken.

— Det er veldig spesielt og hyggelig at vi av og til kan ha statsråd utenfor Oslo. Men når det er 106 år siden forrige gang, så sier det seg selv at dette er en svært spesiell anledning, sier statsråden fra Bergen.

Torsdag feiret de 750-års jubileum for Håkonshallen med regjeringsmiddag og 180 gjester med Kong Harald i spissen. Han skal lede statsråd i dag.

Gamlehaugen og Bergen viser seg frem fra sin beste side, med strålende sol.

Gunnar Bakke og Lars Sponheim står ute og venter.

Fra sin beste side

De skal ta imot Kongen og følge ham inn på Gamlehaugen, og begge to er fornøyde med at Bergen viser seg fra sin beste side.

Statsminister Jens Stoltenberg karakteriserte fredagens statsråd som historisk da han kom ut etter møtet, som varte en knapp halv time. Han viste til at det er 105 år siden forrige gang statsråd ble holdt i Bergen. Den gang skjedde det i forbindelse med kroningsreisen til kong Haakon VII og dronning Maud.

— Vi har behandlet en rekke viktige saker i dag. Blant annet har vi vedtatt utbygging av to nye oljefelt med investeringer på 5 – 6 milliarder kroner på hvert, vi har drøftet finansieringen av kostnadene etter terroranslagene og foretatt utnevnelser, fortalte statsministeren da han kom ut i solskinnet etter avsluttet statsråd.

Hva betyr det at statsråd holder i Bergen? Si din mening under!