Siri Myrvoll hadde vært syk i et år da hun gikk bort 1. mai.

Edel Eikeseth er kommunaldirektør for byutvikling i Bergen kommune, og har vært sjefen til Myrvoll siden 1996. Hun mottok dødsbudskapet med stor sorg.

— Det er veldig trist. Hun var en omsorgsfull og hjertevarm person, sier hun.

- Hadde fortsatt mye å gi

Lisbeth Iversen var byråd for byutvikling mellom 2003 og 2011, og jobbet mye med Myrvoll. Hun synes det er et stort personlig tap, i tillegg til et stort tap for Bergen.

— Jeg ble glad i henne. Hun hadde fortsatt mye å gi oss, sier hun. Iversens tanker går nå til ektemannen og den nærmeste familien.

— Man kunne ikke snakke med Siri uten at hun nevnte sin store kjærlighet og kompanjong gjennom livet, Ivar. De var et radarpar, sier hun.

Johanne Gillow har vært konstituert byantikvar i et år og beskriver Myrvoll som en veldig morsom og sosial dame.

— Hun var en myndig dame, så man måtte kanskje kjenne Siri for å se all humoren og de sosiale egenskapene hun hadde, sier Gillow.

- Svært dyktig fagperson

Både Iversen, Eikeseth og Gillow forteller at Bergen kommune har mistet en svært dyktig fagperson og at Myrvoll har betydd mye for Bergen som kulturminneby.

— Hun har gjort en stor jobb for å sette kulturminner på dagsordenen i Bergen, sier Eikeseth.

Myrvoll var Bergens første byantikvar da hun fikk jobben i 1993.

— Det er hun som har bygget opp byantikvarkontoret, sier Eikeseth. Ifølge kommunaldirektøren fikk blant annet Myrvoll til at alle planer som utarbeides i Bergen også har et kulturminnegrunnlag.

Iversen forteller at Myrvoll var opptatt av både bruk og vern, og at hun var en talskvinne for gjenbruk av bygninger.

— Hun ville at vi skulle gå og leve i kulturminnene. Hun mente det var fordi vi alltid har brukt Bryggen at den står den dag i dag, sier Iversen.

Vågsbunnen var hjertebarnet

Myrvoll engasjerte seg også sterkt for ruinene i byen.

— Hun var opptatt av å få det som er under bakken opp i dagen. I tillegg brydde hun seg om steinkjellerne i Bergen, sier Iversen.

Ifølge Gillow var kanskje Vågsbunnen Myrvolls hjertebarn fremfor noe.

— Det er behov for å løfte området og fortelle alle hvilken skatt det er. Så vi føler det er et stort ansvar å bære den arven videre, sier hun.

Internasjonalt anerkjent

Iversen satt sammen med Myrvoll i styret til Organization of World Heritage Cities i fire år. Dette er en organisasjon for byene på verdensarvlisten som ble dannet i 1993, og Myrvoll var med fra starten. I denne organisasjonen fikk Iversen oppleve hvilken status Myrvoll hadde i utlandet.

— Hun satte Bergen på kartet. Det er unikt å ha en så internasjonal kapasitet i Bergen.

- Hva var hennes største seier?

— Alt hun drev med fikk hun til å bli til noe. Jeg kan egentlig ikke se noen nederlag, sier Iversen.

— Den beste måten man kan hedre hennes minne på er å holde fanen høyt for kulturvernet, sier byråden.

Gillow mener Myrvoll har gjort en formidabel jobb som frontfigur for kulturminnevernet i.

— Det er ikke enkelt å fronte kulturminnevernet mot krefter som vil det annerledes. Det har på mange måter vært Urias post, sier hun.

Myrvoll var også bergenser på sin hals.

— Hun var veldig stolt av Bergen, og gjorde en fantastisk jobb med å markedsføre Bergen som en historisk by, forteller Gillow.