Bjørnar Wikane springer på glatte sentrumsgater. Han er altfor sent ute til avtalen sin etter å ha sittet i bilkø i halvannen time fra Åsane og inn til byen.

— Det så ikke ut som det var skjedd noen ulykke eller noe, men det var bare fullt kaos overalt, sier han mens han småløper bortover Nygårdsgaten med bt.no på slep.

Og han var ikke den eneste som slet i dag. En av Åsane-bussene brukte halvannen time bare fra Støbotn til Åsane Terminal og flere brukte over en time på en strekning som vanligvis tar fem minutter.

Klink is

Flere vi snakket med, mente at føreforholdene i bakken fra NHH til bompengeboden i Sandviken var årsaken til problemene, som forplantet seg til hele bydelen.

— Det var klink is i Jægerbakken ned fra Handelshøyskolen. Da kjører folk i ti kilometer i timen og det blir fort køer. Med en gang noe skjer i den bakken, så står trafikken i syv steiner, sier bussjåfør Nils Morten Ølnes.

Han har kjørt buss siden tidlig i morges.

— Er det ikkje alltid kaos da? Jeg var på jobb før klokken seks og da var det ikke brøytet på motorveien i vest, sier han.

Heller ikke fyllingsdølene slapp unna. Ølnes var over en time forsinket med ruten sin mellom Smiberget og Mannsverk.

— Vi brukte lang tid gjennom Løvstakktunnelen og det var klink is på veien fra tunnelmunningen ned mot første rundkjøringen i Fyllingsdalen. Så der var det nok noen som hadde glemt seg med brøytingen, for resten av veien var ok, sier den erfarne bussjåføren.

Tok beina fatt

Elin Lyseknappen slapp unna ved å gå fra Nordre Skogvei og inn til sentrum.

— Jeg kom tidsnok, men har snakket med andre som opplevde kaoset og slet med køer og forsinkelser både fra Sotra og Åsane, sier hun.

Hun var en av mange som fikk den tunge jobben med å skufle snø av fortau i sentrum

— Det er veldig tungt! Men vi må gjøre det. Skyss burde også ha vært her og hjulpet til for de har satt opp et busstopp her i Veiten nylig som samler veldig mye folk akkurat her, sier hun.

Hvordan har du opplevd den første snøen i Bergen? Si din mening under!

KAOS: Er det ikke alltid kaos når snøen kommer da? spør bussjåfør gjennom 25 år, Nils Morten Ølnes.
MARTHE AMANDA VANNEBO
TUNGT: Det ble snømåking istedet for ekspedering da arbeidsdagen startet for Elin Lyseknappen.
MARTHE AMANDA VANNEBO