Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

— Jeg satt og gikk gjennom det jeg trodde var kjedelig bosstatistikk, og oppdaget plutselig at bergenserne var blant de beste i klassen, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Der en gjennomsnittlig norsk husholdning produserte 430 kilo boss i 2012, lå Bergen på 376 kilo per husholdning.

— Dette var veldig gledelig lesning. Det er utrolig gøy å se at bergenserne er desidert bedre enn landsgjennomsnittet, sier Skudal.

Bedre på kildesortering

Bergensere er spesielt flinke på kildesortering.

— Det virker som om bergenserne har et fornuftig forhold til boss, og at de ivaretar tingene sine over tid, sier Skudal.

I Bergen går 43,4 prosent av bosset under kategorien materialgjenvinning, som er all form for gjenbruk av plast, hermetikk og andre materialer.

— Det er ikke alltid det er gøy med statistikk, men denne gangen var det gøy, sier Skudal fornøyd.

Generell nedgang

Selv om forbruket i landet øker, synker for første gang avfallsmengdene.

Mens forbruket i landet som helhet økte med 3,1 prosent i fjor, gikk avfallsmengdene fra husholdningene ned med 0,5, sammenlignet med året før.

— Før har det alltid vært slik at økt forbruk har vært sammenfallende med økte bossmengder, men nå kan det virke som om trenden snur, sier Skudal.

Skudal forteller at det lenge har vært en målsetning å få ned bossproduksjonen.

— Gjennom bedre bossrutiner, og mer effektive produksjonsmetoder, kan vi redusere bossproduksjonen enda mer, sier hun.

Skudal håper nå på innføringen av en gebyrmodell, hvor renovasjonsavgiften blir tilpasset den enkelte husholdnings bossproduksjon. Bergen er i dag den eneste BIR-kommunen som ikke har en slik finansieringsordning.

— På denne måten vil god kildesortering automatisk bli belønnet. Om vi får innført en slik ordning, vil tallene bli enda bedre, sier hun.