— Vi fikk et oppdrag, og trodde at vi leverte. Jeg er svært overrasket over at bystyret i Bergen ikke ville innføre den nye prismodellen for bosstømming, sier Ove-Henning Bjørsvik, daglig leder for BIR Privat.

Ordningen går i korthet ut på at alle husholdningene betaler for en fast grunnpakke som koster 1816,25 kroner. Denne gir 12 tømminger av restavfallsdunken i året. Trenger du oftere tømming settes bare dunken ut og du må betale 31,25 kroner for hver ekstratømming. Databrikken som er festet til søppeldunkene teller antall tømminger. Alt som er kildesortert kan leveres gratis.

Kildesortering må lønne seg

  • Skal du få folk til å kildesortere søppelet må de ha et insitament - de må få noe igjen i kroner og øre. Med dette systemet tjener folk på å sorterer bosset. Det blir så lite restavfall at de ikke trenger å sette ut dunken hver uke, samtidig som det tar høyde for bosstopper som for eksempel etter et stort selskap, sier Bjørsvik.
Vi oppnår ikke at søppelet sorteres. Det blir bare presset sammen

Ove-Henning Bjørsvik, BIR

Han mener det er en vinn-vinn-situasjon. Innbyggerne blir flinkere til å sortere bosset, og de tjener penger på å gjøre det. De som ikke gidder å gjøre sorteringsjobben, må betale for det.

— Slik får vi økt kildesortering, men det blir også mindre kjøring på oss, selv om vi henter hver uke, påstår Bjørsvik og fortsetter:

— Søppeltømmerne får færre dunker å tømme, og kan derfor kjøre lengre ruter. Over tid blir det mindre kjøring og dermed mindre CO2-utslipp.

Så sikker var BIR på at den nye gebyrordningen også skulle innføres i Bergen at de i siste nummer av informasjonsbladet Bossanova fortalte om nyordningen.

Mindre restavfall Osterøy var den første kommunen som innførte gebyrordningen. Siden har de andre BIR-kommunene Askøy, Fusa, Kvam, Os, Samnanger, Sund og Vaksdal fulgt på.

— Sammenligner vi restavfallsmengden for de tre første kvartalene i 2008 med 2009, viser den en nedgang på 16 prosent i innsamlet mengde. Det tilsvarer nesten 1800 tonn, forteller Tina Skudal, informasjonskonsulent i BIR AS.

Hun forteller at kildesorteringen i samme periode gikk opp fra 39,65 prosent til 41,57 prosent.

— Ved første øyekast kan det se ut som om den økningen ikke er noe særlig, men egentlig er det ganske bra. Finanskrisen har gitt oss mindre papir av både reklame og aviser totalt sett. Likevel har kildesorteringen økt, sier Skudal.

BIRs statistikk viser også at bare en prosent av kundene velger en maksimumsløsning med 52 tømminger i året. Gjennomsnittlig velger folk å sette ut bossdunken til tømming 22 til 23 ganger i året.

Ønsker nytt prøveprosjekt

I bystyrets vedtak om ikke å innføre den nye prismodellen, viser de også til et prøveprosjekt i Os der de har utprøvd en avfallspresse. Bystyret ønsker en tilsvarende prøveordning i en bydel i Bergen.

Prosjektet som Bergens Tidende skrev om for et års tid siden, har en presse på toppen av avfallsspannet som komprimerer søppelet.

— Jeg har ikke noe vondt å si om avfallspressen, men det koster oss 150-200 millioner kroner å gi alle en slik dunk. Vi oppnår heller ikke at søppelet sorteres. Det blir bare presset sammen, sier Ove-Henning Bjørsvik i BIR.

Hva synes du om at politikerne dropper den nye ordningen? Si din mening i feltet under!