Nå har årets Cutty Sark-arrangement igjen gitt Bergen hyggelig medvind i både seil og byflagg.

For så dyktig var vi til å køttisarke oss, at byen — og bergenserne - nå er kåret som beste vertsby og beste vertskap blant årets fire hovedhavner.

Antwerpen, Esbjerg og Ålesund ble fraseilt med flere lengder.

Mannskapene og kapteinene på regattaens skonnerter, barkantiner, fullriggere og brigger var ikke i tvil: Bergen var deres favoritt og førstevalg til prisen.

Så knast var det blant de syv fjell.

Velklingende applaus

Kåringen som beste vertsby skjedde sist søndag, i Alicante i Spania, på årsmøtet i ISTA, organisasjonen som arrangerer Cutty Sark-regattaen.

Til velklingende applaus fra 270 ISTA-delegater kunne kommunaldirektør Audun Øiestad, leder i arbeidsutvalget for Cutty Sark, ta imot det gedigne sølvfatet, «Port Trophy», som var beviset på at Bergen hadde gjort jobben sin og vel så det.

Og dessuten gjort den til full tilfredshet for alle de 3500 gaster og offiserer som satte sjøbein på bergensk brostein i de solrike og minnerike julidagene.

- Bra for Bergen

Ikke rart byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen strålte som en Cutty Sark-sol da hun i går ønsket Øiestad og hans reisefølge Egil Eikanger, prosjektleder for Cutty Sark, velkommen hjem til teltene med æren og sølvfatet.

— Veldig bra for Bergen, oppsummerte hun, før Øiestad og Eikanger gikk litt mer i detaljer om statuttene for det nye og vakre vandretroféet.

— Først og fremst er dette en pris til den byen som i 2001 best fremmet interessen for seiling blant ungdom, supplerte de to hverandre.

Særlig var det velkomsten i Bergen og det omfangsrike programmet, som hadde begeistret gjestene.

Som cruiseparty for 2500 i Arenum, karnevalspreget opptog, konkurranser i fleng til lands og vanns, guidete turer - og kanskje også en og annen captain's dinner.

En pris til bergenserne

— Men ikke minst en pris til de tre hundre frivillige Cutty Sark-arbeiderne - og til alle bergenserne som gikk mann av huse - sa Strøm-Erichsen, som selv var leder for hovedkomitéen for arrangementet i Bergen.

Hun får stadig større sans for at Bergen hvert eneste år bør ha et arrangement som er synlig og hørbart i bybildet.

Mens vi venter på en ny seilfest.

I mellomtiden kan bergenserne som plages med køttisark-abstinens, trøste seg med at boken om begivenheten vil være i handelen noenlunde samtidig med at julegaten tennes.

Og at Ola Hiis Bergh allerede har satt seil - for 2008.

FOR FULLE MUGGER: "Statsraad Lehmkuhl" leder an inn Byfjorden under årets Cutty Sark-arrangement. Nå har bergen- og "Statsraaden"- gåttt hen og blitt kåret til årets beste vertskap.
Arkivfoto: Jan M. Lillebø