Navn: Lotte Schønfelder

Alder: 62 år

Bor: Fjellsiden

Yrke: Journalist

Hvor vokste du opp? — De første fem årene mine bodde vi i Fosswinckels gate, så på Nordnes, nærmere bestemt hjørnet Holbergsallmenningen-C. Sundts gate, der ble jeg boende i førtifem år, i samme leilighet.

Hvor ville du helst bodd? - På fjellsiden, der jeg bor, skjønt Nordnes står høyt på listen. Men ikke hvor som helst på Nordnes, måtte vært på østsiden med utsikt mot byen eller på toppen, i Haugeveien for eksempel.

Hvor går søndagsturen? - Åå, den er jeg ikke så flink til lenger, man var flinkere før, men går fremdeles til Fløyen en og annen gang. Sutler ofte vekk søndagene.

Favoritt-utestedet? - Jeg er glad i Lucullus på Neptun, både den gode maten og de ansattes fine balanse mellom det proffe og det hyggelige. Går vi litt ned i prisklasse er Stragiotti en favoritt, dessuten Augustus i Galleriet, der jeg har vært cappuccino-stamgjest i mange år. Jobber godt der. Blir litt fortørnet hvis ikke bordet «mitt» i kroken er ledig.

Hvor kjøper du klær? - Her og der, gjerne hos Riis og Titt-Inn, også hos Else's opp gjennom årene. Jeg er dessuten flittig leser av Ellos-katalogen og kjøper gjerne på postordre.

De beste skillingsbollene? - Mulig det er å banne i kirken, men jeg er ikke spesielt glad i skillingsboller. Spiser når jeg blir tilbudt, men kjøper aldri.

Ditt beste skoleminne? - Skoletiden er et godt minne, jeg var et prektig barn og likte å gå på skole. Mitt mest traumatiske minne derimot stammer fra en gang jeg skulle redegjøre for et regnestykke på tavlen, men var helt på jordet og reddet meg ved å snappe boken til en klassevenninne og skrev rett av den. Ubegripelig nok fikk jeg T i matte til eksamen, selv læreren var forbauset.

Din bergenske favorittrett? - Tror jeg må si røkerumpe, etter min mors oppskrift - et endestykke av skrei, røket og flekket, i ildfast fat i ovnen med rømme og gulrot skåret i staver. Blandingen av røksmak, syrlig rømme og søtlig gulrot er, ååå, så godt! Mor laget forresten også veldig gode plukkfiskkaker, men de har jeg aldri fått til.

Hvor er du medlem? - Å, herlige land! Jeg er «venn» av det meste i denne byen, søttendemaikomitéen, Det Nyttige Selskab, Bergen Historiske Forening, Kunstforeningen. Ikke fritt for at det koster litt. Dessuten er jeg formann i Foreningen Gamle Bergen.

Mest stolt over i Bergen? - Kan jeg beskrive det med en liten historie? Den gang MS «Norway» kom til Bergen første gang var fotograf Arne Nilsen og jeg med fra Amsterdam. Vi rundet Kvarven i morgensol, jeg sto på dekk sammen med en representant for rederiet og skipet ble tatt imot av en armada småbåter. - Du er stolt av byen nå, sa han fra rederiet. Da var det bare et mulig svar, nemlig JA! Med klump i halsen.

Hva ville du vist en turist? - Aller først en tur til Fløyen for å vise Bergen sentrum fra oven. Derfra får du hele stasen på en tinntallerken.

Hva savner du mest i Bergen? - Ingenting!

Hva er du minst stolt over? - Det har vært sagt før, men det kan ikke sies for ofte, alt bosset som flyter og alle bosspannene som står uryddig henslengt på fortauene.

Hva savner du når du er på reise? - Ikke noe tror jeg, vet jo at Bergen er der og at jeg skal tilbake. Jeg vil ikke bruke tid på å savne Bergen når jeg er på reise.

I paraplystativet? - Jeg er litt svak for paraplyer, har en tolv-femten, vil jeg tro. Blant annet én som bare brukes i julen og én som brukes hvis det regner søttende mai. Men når det virkelig regner bruker jeg sydvest eller regnhatt. Bergen er en by som fortjener skikkelig regntøy.

Det mest romantiske stedet? - Lurer på om jeg skal si Bergenhus, det er veldig koselig på vollene der.

Ditt første kyss? - Det var ingen stor opplevelse, men det skjedde i hvert fall bak en av søylene ved inngangen til Kroepelinhuset i Strandgaten, i ti-elleve års alderen.

Når tok du Beffen sist? - Sist da jeg skulle til Nordnes for en fjorten dagers tid siden. Jeg vokste opp ved den ene endestasjonen og ville savnet Beffen hvis den forsvant.

Favorittbergenser? - Er litt svak for Christian Michelsen. Når han skulle fra Bergen til Stortinget fikk han hjemlengsel før toget kom til Voss. Sånt gjør inntrykk. Kunne også si Ole Bull, showmenneske og arbeidsjern, en festlig skikkelse.

Bergensk favorittartist? - Må litt tilbake i tid, til radiofantomene Kurt Foss og Reidar Bø, de laget mer enn Blåveispiken. Er også svak for Lothar Lindtner. I tillegg til å være en drivende dyktig skuespiller er han en alle tiders koselig grinebiter.

Gått i buekorps? - Av gode grunner ikke, men er jo entusiast, selv om det kan røyne på når slagergjengen fra Fjeldets står ved altanen min på Pitterhaugen og øver på marsjene sine. Men jeg er stolt over å være akseptert i miljøet og diskuterer aldri buekorps med utenforstående, det er helt bortkastet.

Orkesterplassen 17. mai? - Jeg har jo en slags orkesterplass fra komiteens plass fremme i prosesjonen. Derfra synes vi forresten at idrettslagene kunne gjort litt mer ut av sine innslag, at de ble mer synlige som idrettslag.

Når var du på Stadion sist? - Da tegner Leif Raa og jeg for en evighet siden var utsendt for å lage folkelivsreportasje under kvartfinalen mellom Brann og Bodø/Glimt. I min høyde over havet så jeg ikke mye av kampen, men folkelig reportasje ble det jo.

Favorittspiller? - Kniksen var en festlig type. Dessuten har jeg hørt at Odd Oppedal spilte i Brann. Håper jeg blir tilgitt denne svikten i min bergenske utdannelse.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken er det flotteste, Fløyen det koseligste.

En god dag i Bergen for deg? - Det er en dag i Bergen!

Ordfører for en dag? - Da skulle jeg ryddet opp i denne overadministrerte kommunen, som holder seg med gud vet hvor mange heltidsansatte politikere, og heller brukt pengene til å bli kvitt det lappverket av et midlertidig gatedekke vi har fått her i byen.

ROMANTISK: Lotte Schønfelder velger seg vollene på Bergenhus som Bergens mest romantiske sted.<br/> FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN