HANS K. MJELVA

I første avstemningsrunde i Bergen Venstres prøvevotering fikk Sponheim bare 14 av 40 stemmer, mens han i siste runde fikk 16 stemmer. Kjell Alvheim fra Øygarden fikk 20. Avstemningen er lokallagets innstilling til nominasjonskomiteen, som i november skal avgjøre hvem som skal stå på partiet eneste «sikre» plass til neste års Stortingsvalg.

To av de mest profilerte kandidatene fra Bergen, Gunn-Vivian Eide og Harald Hove, gikk begge inn for å avløse Lars Sponheim på listetoppen. Eide foreslo Marit Nes, mens Hove støttet sitt eget kandidatur.

Dyp frustrasjon

Det har lenge vært dyp frustrasjon over Lars Sponheim i hjemfylket, ikke minst i bergenslaget. På gårsdagens møte i Rådhuskantinen kom det mange fortellinger om arroganse, svik mot partiprogrammet og fallende tillit.

— Jeg må virkelig si jeg har mistet gløden selv, sa partiveteran Marit Nes, og fotsatte: - Jeg gidder ikke mer, fordi entusiasmen er borte.

Til tross for at det er partilederen som nå kan ryke ut av Stortinget, fulgte Nes flertallet og gikk inn for å fjerne årsaken til frustrasjonen, Lars Sponheim.

Kjell Alvheim, som er utdannet lærer, arbeider som konsulent og som har vært statssekretær i forrige stortingsperiode, var selv ikke til stede på møtet. Han er likevel glad for støtten.

— Jeg synes det er hyggelig, sier han.

— Betyr det at du er kandidat?

— Dette betyr at det er en prøvevotering i Bergen Venstre. Jeg har sagt ja til å stå på listen. Det er mye som rører seg i Hordaland Venstre, sier han.

Advarer mot KrF-tilstander

Leder Henrik Glette i Bergen Venstre gikk sterkt inn for Sponheim på møtet. Han frykter at Venstre skal ende opp som KrF, med en ydmykende kanossagang for å få stortingsplass til partilederen.

— Hvis noen er i tvil om at det skader KrF, må de tro om igjen, sa han i sin appell før avstemningen.

Det var tydeligvis ikke nok til å overbevise flertallet av de 42 fremmøtte. Glette er skuffet over utfallet, men legger ikke skjul på at han vil jobbe videre frem mot nominasjonen i november for Lars Sponheims kandidatur.

Neste slag i Bergen Venstre vil stå 20. oktober. Da skal lokallaget velge utsendinger til nominasjonsmøtet 20. november. Der blir Sponheims fremtid som politiker avgjort.

Vil diskutere med nemnden

Glette stiller seg samtidig undrende til at Alvheim i gårsdagens BT avviste kjennskap til en aksjon for ham i forkant av prøvenominasjonen. Han mener Alvheim nå bør stå frem som kandidat, hvis han ønsker å være det.

— Så det mente han? Jeg regner med at det må være noe jeg diskuterer med nominasjonsnemnden, som er valgt for å ta seg av vanskelige ting. Jeg tror vi skal klare å gjøre det bedre enn KrF, sier han.

Leder for nominasjonsnemnden er Liv Sæbø Fausa, som er svært kritisk til Sponheim

— Venstre har under Sponheims ledelse gått til høyre i politikken. Det er ikke et lyseblått Venstre vi trenger, sa hun under årsmøtet i Hordaland Venstre i februar.

Lars Sponheim ønsket i går kveld ikke å kommentere saken, med følgende sms-begrunnelse: «I roma. Middag med italiensk landbruksminister.»

UØNSKET: Lars Sponheim tapte under Bergen Venstres prøvenominasjon i går. Det vil si at det største lokallaget i fylket ikke ønsker at partiets leder skal ha listetoppen til neste års stortingsvalg.<br/> ARKIVFOTO: HANS MJELVA