— Det er så stort her! Vi prøver å finne kinoen, vet dere hvor den er? spør Janet Watson.

Sammen med venninnen Dorothy Hyte fra New York virrer den eldre damen opp og ned med heisen mellom andre og tredje etasje på verdens største cruise-skip, «Queen Mary 2».

På to hjul i svingene

De bratte trappene om bord er bare å glemme, for Dorothy Hyte bruker gåstol og Janet Watson sitter i en slags elektrisk rullestol-bil. På vei ut av heisen i tredje etasje får Watson motorstopp midt i døråpningen.

— Push me!, kommanderer hun Bergens Tidendes utsendte.

Når bilen først får fart, skyter den av gårde i kjempetempo bortover de teppelagde korridorene.

— Move! roper Watson, så medpassasjerene på vei til kinoforestillingen skvetter unna til begge sider.

Blir fet om bord

De to amerikanerne har vært om bord i «Queen Mary 2» i snart 14 dager, og stortrives på båten. Bortsett fra litt vanskeligheter med retningssansen og den uregjerlige, nye rullestolen, har Janet Watson bare et problem: All den gode maten på restaurantene.

— Jeg blir fet. Jeg merker at det kommer. Klærne mine krymper, klager hun.

Damene har reist fra New York via London, Skottland, Geirangerfjorden og Ålesund før de kom til Bergen i går morges. Inntrykket av Norge så langt er at det er et vakkert og veldig rent land.

Dumme, små troll

Tidligere på dagen har de to amerikanerne vært på busstur i Bergen - a beautiful, fantastic little city.

Her har de sett noe de kaller «the Safe church», en veldig gammel trekirke midt inne i skogen. Hm. Damene står på sitt, kirken het Safe: S-A-F-E, staver Dorothy Hyte.

Etter litt om og men, viser det seg at det de har besøkt er stavkirken på Fantoft.

— Kan du forresten forklare meg dette med troll? spør Watson.

— Da vi satt på bussen fikk vi nemlig høre en dum historie om en liten mann som eide en bro. Jeg skjønte ærlig talt ikke noe av det, sukker den eldre damen oppgitt.

GÅR SEG VILL: Amerikanerne Janet Watson (til venstre) og Dorothy Hyte leter etter kinoen som skal finnes et eller annet sted på det gigantiske skipet, men de har problemer med å orientere seg. <p/>PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)