• Det er høyst beklagelig, sier administrerende direktør i Bergen Taxi.

— Det er høyst beklagelig det denne pasienten har blitt utsatt for, sier administrerende direktør Jan Valeur i Bergen Taxi.

Han har brukt onsdag og torsdag for å komme til bunns i hva som skjedde julaften, men saken vil bli videre fulgt opp over nyttår. Han kan ennå ikke si om hendelsen får konsekvenser for taxisjåføren.

Ifølge Valeur blir pasienttransporter som bestilles fra dør til dør utført av samme taxi. I noen tilfeller har det likevel hendt at de har samarbeidet med andre drosjeselskaper dersom pasienten må videre med ferge.

- Uheldige omstendigheter

— I dette tilfellet ble det avtalt at det skulle rekvireres en drosje på den andre siden fordi fergene sluttet å gå julaften. Akkurat hva som skjedde under ventetiden på Halhjem, kjenner jeg ikke til i detalj, sier Valeur.

- Hvordan kunne sjåføren overlate en 82-årig tynnkledd pasient i bare tøfler på kaien?

— Det ble undersøkt at det var et venterom der, men i ettertid ser vi at venterommet var stengt. Det er svært beklagelig at pasienten kom i denne situasjonen, men det var nok flere uheldige omstendigheter.

- Selv om fergen sluttet å gå, kunne jo taxien returnert via broen i Lukksund og gjennom Fusa til Bergen?

— Ja, det er rett. Muligheten om å kjøre rundt ble nok ikke godt nok vurdert. Jeg vet det ble undersøkt om det var mulig å ta ferger via Stord, sier Valeur.

Pyjamas og tøfler

I Helse Bergen er de lei for behandlingen Vermund Hope ble utsatt for.

— Slikt skal bare ikke kunne skje, sier Mona Høgli, kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen.

Hun lover at saken vil bli tatt opp med Bergen Taxi. Siden helseforetaket overtok ansvaret for all pasienttransport i august i år organiseres daglig mellom 5000 og 7000 pasientreiser.

— Det er få klager med tanke på det enorme volumet, men noen ganger får vi klager både fra sykehus og pasienter, sier Høgli

- Hvorfor sendes tynnkledde pasienter ut i vinterkulden med taxi?

— De kommer gjerne inn som øyeblikkelig hjelp pasienter i pyjamas og tøfler. Da er det opp til avdelingen å sørge for at folk er skikkelig kledd når de sendes hjem. I tilfeller der dør-til-dør-transport er rekvirert skal pasienten uansett slippe å gå ut av taxien.

— Det er veldig beklagelig det som skjedde og spesielt at det skjedde på en slik dag, sier Høgli