— Vi skal kjempe med nebb og klør for at Møre og Romsdal skal bli en egen region, sier Moldes ordfører Jan Petter Hammerø til Romsdals Budstikke.

Nye tider

Professor Tor Selstad presenterte i går, på oppdrag fra Kommunenes Sentralforbund, sitt forslag til hvordan Norge kan deles i syv regioner. Det har, aldeles ikke uventet, satt sinnene i kok.

Selstads nye vestland strekker seg fra grensen mot Vest-Agder til Romsdalsfjorden. Sunnmøre blir bergensstyrt.

— Sogn og Fjordane og Sunnmøre må finne seg i å bli utkant i en ny region dominert av Bergen og Stavanger. Slik er det, det ligger i den nye tids ånd, konstaterer professoren.

Romsdal og de to nordmørskommunene Eide og Gjemnes er også tegnet inn på kartet som en del av Vestlandet.

Professor Selstad mener likevel romsdalingene selv må ta stilling til om de kjenner seg som vestlendinger og gå sørover, eller om de har mest til felles med trønderne og gå nordover.

— Dette må lokalsamfunnene selv avgjøre, understreker professoren ved Høgskolen i Lillehammer.

Samstemt nei

Da kan det virke som den saken allerede er lagt død. Både romsdalinger og nordmøringer sier nemlig tvert nei til en bergensstyrt region, viser en rundspørring Romsdals Budstikke har foretatt i ti kommuner.

Moldes Høyre-ordfører, Jan Petter Hammerø, nærmest fnyser over utsiktene til å bli underlagt Bergen.

— Hvis jeg sto i et veikryss med et skilt som pekte mot Trondheim og ett som pekte mot Bergen, ville jeg oversett skiltene. Jeg vil kjempe med nebb og klør for at Møre og Romsdal skal bestå som egen region. Og jeg kan ikke begripe hva som skulle tale mot oss; vi er det fylket i landet som er sterkest på næringsliv og som har størst verdiskapning. Skulle ikke vi være motoren i en ny, sterk region? sier Hammerø til Romsdals Budstikke.

Og slik fortsetter rundspørringen til avisen. Den ene ordføreren etter den andre betakker seg en ny vestlandsregion. Ordføreren på Sandøy, ja han foretrekker faktisk Oslo fremfor Bergen og Trondheim. - Skulle vi vende oss til andre en oss sjøl, måtte det bli til Oslo. Vi tilhører verken Trondheim eller Bergen, sier Nils Magne Abelseth (H).