ERLEND LANGELAND HAUGEN

De har tidligere fått prisen hver for seg, henholdsvis i 1983 og 1992. På Torgallmenningen i går kveld fikk de Griegprisen 2007 sammen.

– Det er veldig ærefullt. Jeg er stolt av arbeidet vi har gjort, sier Ole Kristian Ruud.

De får prisen for de siste fem års arbeid med innspillingen av Griegs komplette orkestermusikk på CD. De syv produksjonene har ifølge juryen «vært et viktig løft for orkesteret og – ikke minst – for formidlingen av Griegs musikk».

Oppdaget Grieg på nytt

– Det har vært moro å oppdage Grieg på nytt, som jeg føler at vi har gjort, sier Ruud.

Juryen legger vekt på at den samlede utgivelsen er en betydelig fornyelse i Grieg-sammenheng.

– Ingen andre har gjort dette, og det er en stor ære for oss å få denne prisen, sier Sten Cranner, administrerende direktør i Bergen Filharmoniske Orkester.

Han retter en spesiell takk til orkesterets støttespillere.

– Uten dem får vi ikke gjort slike prosjekter. Det er ikke akkurat gratis.

Ekstrapris til eks-direktør

For femte gang i historien ble det også delt ut en ekstraordinær pris. Denne deles ut når personer har gjort seg særlig fortjent til dette.

I år går prisen til Erling Dahl jr., som fra 1991 til 2004 var intendant og direktør ved Edvard Grieg Museum, Troldhaugen. I mars i år ga han ut boken «Edvard Grieg – en introduksjon til hans liv og musikk».

– Det kom brått på, men jeg er veldig glad. Jeg blir litt målløs. Når man driver med det vi driver med, er man ikke vant til å få lønn her på jorden. Det er når man får æresbevisninger som dette at man merker hvor sjenert man egentlig er, sier Dahl jr.

Han får prisen for sitt store arbeid for formidlingen av Griegs musikk.

– Det er spesielt hyggelig. Først og fremst ser jeg på meg selv som lærer og formidler. Det er det jeg har gjort hele mitt liv på Troldhaugen, sier han.

Griegprisen ble i år delt ut for 40. gang. Prisen består av en plakett, et diplom og en sjekk på 50.000 kr.