I flere artikler vil Bergens Tidende og Aftenposten se på livet i Oslo og Bergen. Her følger en rapport fra en Oslo-journalist:

Ved Smålungeren står en politimann. Men bergenserne som kommer kjørende – ulovlig – i Kaigaten, ser ham ikke. Først når de har kjørt så langt at de uansett får 4200 kroner i bot, spretter han frem fra sitt gjemmested bak et tre. Smilende.

— Vi må skjule oss. Ellers tar vi bare de dummeste, for å si det sånn, forklarer han til Aftenpostens utsendte.

Og «fellen» virker, for bilene strømmer på. En varebil fra «Kvikkisene». En fengselsbil. Til slutt en kvinne på sykkel, som slipper unna med tilsnakk. Politimannen avviser vennlig at dette er en uvanlig form for politiarbeid i Bergen.

— Det er ikke sjelden vi må inn i busker og kratt for å gjøre jobben vår, sier han.

Så går han tilbake bak treet sitt. På vakt i den bergenske småbyjungelen.

Test deg selv: Hvor passer du best?

Trikk med fjongt navn

Aftenposten har altså dratt til Bergen for å pirke litt i bergensernes bystolthet. Og det er ikke vanskelig. For selv om innbyggerne gjerne vil gi inntrykk av at den gamle hansabyen er både internasjonal, viktig og stor, bruker politiet metoder du sist så i Pippi Langstrømpe. Sannheten er at Bergen er en småby med et forvokst selvbilde, en lillebror som låner storebrors klær uten å legge merke til at de er for store.

Ta for eksempel den nye bybanen, som er grunnen til at gaten ovenfor nylig ble stengt for trafikk. 40 år etter at trikken ble nedlagt i Bergen, bygger de nå en ny. Men det er ikke fint nok å kalle det trikk. Bybane klinger mer urbant. Bergens versjon kommer til å pusle av gårde mellom sentrum og Nesttun på 17–20 minutter. Den samme strekningen kjører du på litt over ti i bil. Men somletrikken får i hvert fall et fjongt navn.

Eller ta Brann Stadion. De siste årene har den blitt utvidet nærmest kontinuerlig. I dag har de 36 VIP-losjer der bergensfiffen kan sitte og være storkjeftede mens de skyller ned Branns dårlige resultater med en konjakk. Nå vil de utvide stadion enda mer, For skuffelsen over ikke å komme med på Norges søknad om fotball-EM i 2016 var enorm.

Tror bergenserne at dét vil sende Brann oppover tabellen?

Siste nytt er at bergenserne har fått en idé om å legge ned containerterminalen på Møhlenpris og gjøre den om til fjordby med leiligheter – cirka 15 år etter at Oslo bestemte seg for å gjøre det samme i Bjørvika.

Hvor lang tid går det før lokalpolitikerne krever en opera i Bergen? Eller en senketunnel?

Fallert fisketorg

— Jeg skulle gjerne hatt en halv kilo fersk laks?

— Beklager, all maten vi har er frityrstekt.

Vi har beveget oss ned til fisketorget, en av Bergens mest kjente attraksjoner og et nasjonalsymbol. For selv om bergenserne ikke klarer de typiske storbyøvelsene, har de i hvert fall dette å skryte av. Bare så synd at det første som møter deg der er en blå og hvit fish-and-chipsbod, som altså ikke har annet enn frityrmat. Naboboden er et gatekjøkken, som reklamerer med «elg hotdog», «rein burger» og «rein hotdog».

Til slutt finner vi en bod med noen få ferske fisker. I diskene ved siden av ligger plastinnpakkede halvfabrikata og skilt som forteller at ekspeditørene snakker både spansk og portugisisk.

— Hola! roper en ung kvinnelig ekspeditør, og tilbyr smaksprøver av konjakkmarinert røykelaks.

Kanskje er det best å la være. Da Mattilsynet var på besøk i juni, fant de mangler hos samtlige åtte fiskehandlere. Inspektørene var blant annet vitne til fugler som satt og hakket på utildekket mat. Den samme elendigheten var kjent fra tilsvarende inspeksjoner i 2006 og 2007.

— Det er ordnet opp i det nå, ellers ville vi ikke fått lov til å holde åpent. Det vet vel du, som er journalist, sier en av fiskehandlerne.

Utskjelt rådhus

Så det er ikke mye han kan glede seg over, Gunnar Bakke. Som ordfører i Bergen holder han til i 12. etasje i byens mest utskjelte bygg – rådhuset. En koloss i grå betong bak en stor byggeplass. Som Bakke selv sier det: – Jeg tilhører dem som synes at det finnes finere bygg. Da det ble bygget, sto det for en arkitektur som var riktig. Men det passer ikke helt inn.

— Hva med å bygge et nytt, som ligner litt på det i Oslo? Det er jo mye finere.

— Det vet jeg ikke. Vi har en veldig fin bystyresal, kontrer Bakke.

- Hvordan er det egentlig å være ordfører i en by som vil så mye, men ikke får det til?

— Det der er jeg ikke enig i. Folk her har et voldsomt engasjement her, og det er positivt. Utfordringen er å styre det i den retningen som er bra for byen, sier den godlynte ordføreren.

Og ser ned på gaten, der nok en bilist har gått i politifellen. Kanskje tenker ordføreren at noe får vi da til her i byen, tross alt. Det handler om å holde seg til det man er god til.

Har Oslo noe å lære av Bergen? Send en e-post til bykampen@bt.no. Eller syng ut i kommentarfeltet.