Hvor vokste du opp? — I Orkdal i Trøndelag, et trygt, men trangt sted. Med mine ambisjoner og interesser måtte jeg ut. Men verdimessig fikk jeg et godt fundament.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Jeg kom hit som danser i 1989 og ble til januar 1994. I 2001 kom jeg tilbake for å lede Carte Blanche. Bergen er en tilbakevendende tilstand i mitt liv.

Hvordan trives du i Bergen? - Bedre og bedre. Bergen er rett nok ikke den enkleste byen å bygge et sosialt nettverk i, men kanskje har jeg meg selv å takke.

Hva er spesielt ved Bergen? - I befolkningen finnes en enorm patriotisme. Ut fra byens geografiske beliggenhet er det god grunn til å være stolt over Norges vakreste by.

Hvor går søndagsturen? - Tja. Selv om jeg er utpreget lat, har jeg gått over Vidden. Det var vondt. I Stoltzekleiven var jeg en dag døden nær. Rolige spaserturer egner seg bedre.

Ditt favorittutested? - Bølgen & Moi! Det er noe åpent og internasjonalt ved interiøret. Jeg er fast gjest i deres restaurant på Briskeby. De er dyktige.

Hvor handler du klær? - På Vincci. Men stort sett handler jeg klær når jeg er på reise i London eller Berlin. Da har jeg tid.

De beste skillingsbollene? - Hos Godt Brød. Bruken av økologisk mel gjør bollene ekstra gode.

Ditt beste skoleminne? - Da jeg fikk droppe gymtimen og danse for meg selv i musikkrommet. Herlig! Der og da var det noen som forsto meg.

Din bergenske favorittrett? - Pinnekjøtt! Dessuten er jeg glad i vossakorv. Lettsaltet torsk er også kjempegodt.

Hvor er du medlem? - I Norske Dansekunstnere, Norsk Kennel Klub og Arbeiderpartiet.

Hva samler du på? - Alt om Kirsten Flagstad. Her har jeg et kick og hun er min store fascinasjon for tiden. Jeg lytter til henne og leser om henne. Hun er en av de største kunstnere Norge har fostret.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - «Månebedotten» er morsomt. Det bruker jeg selv.

Hva er du mest stolt over? - Jeg er stolt over å bo i noe som likner en filmkulisse. I sommer gikk jeg blant noen turister som nysgjerrig snuste på byen. Jeg bor her, tenkte jeg og løftet stolt hodet.

Hva ville du vist en turist? - Jeg ville tatt dem med ut i naturen, gjerne til Øygarden og Sotra. Der finnes mange spennende steder for urbane mennesker.

Hva er du minst stolt over? - Nå må jeg veie mine ord på gullvekt. Jeg tror jeg vil trekke frem en generell tendens som ikke bare gjelder Bergen: Enhver patriotisme som går over i fremmedfrykt, er jeg redd. Bergen er ikke ekstrem her, men en by skal noen ganger være forsiktig meg å fremheve egen fortreffelighet.

Hva mangler i Bergen? - Noen dager, når skyene ligger godt nedenfor Fløyen, oppstår en himmelropende døsighet, slik Dag Solstad har beskrevet det. Bergen mangler piffen og engasjementet som en by trenger når skyene står i kø.

Hva savner du når du er på reise? - Bekvemmelighet. Bergen er en bekvem by å bo i. Jeg kjenner trygghet når jeg ser mot fjellsiden.

Det mest romantiske stedet? - Fløibanen. Den lover noe når du sitter i vognen på vei oppover. Men jeg er ingen utpreget romantiker.

Ditt første kyss? - Jeg begynte jo så tidlig. Minnes en stor forelskelse i niendeklasse på Orkdal ungdomsskole. Litt traumatisk var den også. Det blir sjelden lykkelig kjærlighet i den alderen.

Favorittbergenser? - Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun er en flott politiker.

Har du gått i buekorps? - Nei. Min holdning til buekorps har mildnet noe med årene. Mer overbærende synes jeg dette er litt søtt.

Når var du på Stadion sist? - Forrige mandag fikk jeg fysikalsk behandling der. Det er min eneste befatning med Stadion.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken er det mektigste byfjellet. Dessuten går det an å komme dit med bane.

En god dag i Bergen? - En klar, kjølig høstdag med blå himmel, vandring på Fløyen og en tur på kafé. Da er dagen fin.

Ordfører for en dag? - Jeg ville sørget for at det var gatelys i byen. Jeg er redd for at politikerne for sent gjør noe med dette. Vi må slippe å gå med lommelykt ute i tettbygd strøk om kvelden. Det får heller koste litt. Bergen om 50 år? - Da er kulturaksen mot Verftet bygd ut hundre prosent. Vi har fått et flott kulturhus, mindre enn Grieghallen, et sted langs denne aksen. En estetisk enhet for byen er videreutviklet, hjemmelagede skilt er fjernet og bergenserne har fått en ny holdning til formgivning.

TOR KRISTIANSEN

Arne Fagerholt

Alder: 40 år

Adresse: Biskopshavn

Yrke: Leder for dansekompaniet Carte Blanche