Natt til 13. februar i år tikker denne meldingen inn på mobiltelefonen til Anne Kleiven (34) fra Askøy:

«Er du interessert i ny Bergans-jakke til 500 kr? Konkursbo, de fleste modeller og farger og størrelser. Sjekk Bergans.no for å finne din modell og send meld tilbake til meg. Hilsen Stian».

En venninne av Kleiven fikk kontakt med selgeren — Stian Johan Halvorsen Myhrvold. Han spurte om hun hadde flere venninner som kunne være interessert i billige Bergans-produkter.

— Han virket veldig troverdig. Han fortalte at han fikk inn varer fra sportsbutikker i landet som var gått konkurs og at disse varene ble sendt til Bergans’ lager i Stryn. Deretter ble produktene solgt til kunder over hele landet, sier Anne Kleiven.

Når du får et tilbud om at kan kjøpe en jakke til 500 kroner som i utgangspunktet er langt dyrere, da bør det ringe en bjelle.

Frode Karlsen, leder av økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Et tastetrykk unna

Etter å ha pratet med Myhrvold flere ganger, samlet til slutt Kleiven en vennegjeng for å bestille Bergans-produkter.

— Vi sendte inn en bestilling på rett under 40.000 kroner på e-post. Tilsvarende ville dette kostet nærmere 200.000 kroner i butikken, sier Kleiven.

Dagen etter fikk de bekreftelse på at bestillingen var mottatt og at pengene skulle settes inn på kontonummeret til Myhrvold. Når det var gjort skulle varene sendes i posten.

Har du tips eller innspill til denne saken? Send dem til oss her.

Sendt til 20–30 stykker

Stian Johan Halvorsen Myhrvold aviser først at han selger billige Bergans-produkter.

— Jeg har ingenting med dette å gjøre, sier han.

Men så forteller bt.no han om sms-en til Kleiven.

— Å ja, det. Det er lenge siden, sier han og fortsetter.

— Jeg fikk et tilbud fra en bekjent om å kjøpe Bergans-produkter fra et konkursbo. Jeg sendte sms til rundt 20–30 venner. Det var bare tre av dem som la inn bestilling, sier han.

En av dem var altså Kleiven og vennene hennes.

— Det var jeg som skulle overføre pengene. Men like før jeg skulle trykke på knappen i nettbanken fikk jeg en dårlig magefølelse og måtte bare dobbeltsjekke med Bergans, sier Kleiven.

Ikke ekte Bergans produkter

Der fikk hun bekreftet sin dårlige magefølelse.

— Vi har ikke overskuddslager på Stryn og har heller ikke muligheten til å selge ekte Bergans-produkter til en så lav pris, sier Helge Flemmen, viseadministrerende direktør i Bergans.

Kjøper du en jakke fra Bergans i dag, må du fort opp i 3000–4000 kroner.

— Bergans har brukt en del millioner kroner på å bygge opp merkenavnet og da er det fortvilende at noen skal prøve å lure til seg penger med å bruke merkevaren, sier han

**Les også:

Ikke straffbart å kjøpe piratkopier**

— Dette er tull

Myhrvold sier at han aldri har vært i tvil om at produktene er ekte.

— Jeg stoler på min bekjent og han forsikret meg om at det var ekte varer fra et konkursbo. Klærne var på et tidspunkt på vei til Bergen, men de ble stoppet fordi det viste seg at konkursboet ikke kunne selge varene videre. Grunnen til det var at Bergans hadde en tilbakekjøpsavtale fra konkursbo, sier Myhrvold.

— Dette er helt nytt for meg. Det finnes ingen slike avtaler i Bergans, sier Flemmen i Bergans.

Myhrvold er usikker på hvor stort konkursboet er. Kleiven sin bestilling var på rundt 90 produkter.

— Det er tydelig at det er snakk om store mengder varer. Vi hadde fanget det opp dersom det hadde vært et konkursbo av den størrelsen, sier Flemmen.

Flemmen sier også at ingen i sportsbransjen kjenner til noen konkurser.

— Dette er tull. Rett og slett sprøyt. Vi begriper ikke hvor dette kommer fra og vi har ingenting som tilsier at dette er ekte Bergans-produkter, sier Flemmen.

Vanskelig å få tak i

Bt.no spør Myhrvold flere ganger om å få navnet på den bekjente slik at vi selv kan snakke med han eller bostyrer. Men dette lar seg ikke gjøre.

— Min bekjent mener dette er en ikke-sak og at dette kun var en vennetjeneste som gikk litt skeis, sier han.

— Jeg mener også at det er en ikke-sak. Jeg skulle bare være snill og tilby billige produkter til venner og så gikk det ikke helt etter planen.

Meldt til politiet

Bergans har vært i kontakt med politiet flere ganger.

— De har en litt annen prioriteringsliste enn det vi har. Vi skulle ønske at de prioriterte dette litt høyere, sier Flemmen.

— Dette kan være forhold som har beskjeden strafferamme og da må man vurderer hvor mye ressurser man skal bruke på dette. Jo mer konkret det blir jo lettere er det å gjøre noe, sier Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Politiet har i dag ikke holdepunkter for at det finnes store mengder med falske Bergans-produkter i omløp.

— Vi er selvfølgelig interessert i konkrete tips vedrørende stjålne eller forfalskede produkter slikt at vi eventuelt kan aksjonere, sier han.

Karlsen ber folk som får et lignende tilbud om å ringe til politiet og melde fra.

— Når du får tilbud om at du kan kjøpe en jakke til 500 kroner som i utgangspunktet er langt dyrere, da bør det ringe en bjelle, sier Karlsen.

— Jeg er utrolig lettet og sjeleglad for at jeg ikke overførte pengene. Vi hadde mest sannsynlig aldri sett de pengene igjen, sier Kleiven.