En porsjon kveite til 190 kroner. Laksetallerken til samme pris. En kongekrabbeklo til 250 kroner. Alt servert på plastfat med plastbestikk på Torget i Bergen — turistmagneten som for mange turister er både det første og siste de ser av Bergen.

For Joar E.M. Klette og hans to kolleger ble lunsjen tidligere denne uken på Torget noe dyrere enn planlagt. 1788 kroner betalte de tre for lunsj hos fiskehandler Fjellskål - eller 596 kroner pr. snute.

— Vi visste at det ikke ble billig, men dette er over alle grenser. Måltidet var helt greit. Vi hentet maten selv og det var heller ikke bestikk tilgjengelig. Jeg hadde aldri spist her før, og det er kanskje derfor overraskelsen over prisnivået ble så stor, sier han.

Moderlig anmodning

I går fortalte bt.no om deres opplevelse, der de fikk blåskjell, hjerteskjell, laks og kongekrabbe med brød og majones.

Råvarene til tross: Prisen de måtte betale skapte store reaksjoner blant leserne. Blant dem: bergensordfører Trude Drevland.

Vi har den høyeste kvalitet på sjømat i landet. Kundene våre velger på øverste hylle

— Jeg ville blitt like sjokkert som dem over prisen de måtte betale. Jeg vil på mitt mest moderlige anmode fiskehandlerne om å vise frem hva som har en slik kostnad, når serveringen er såpass enkel, sier Drevland.

Nøyaktig hva som er kostnaden kan de seks tyske turistene som i går kveld søkte ly under Mathallens tak bare lure på. I plastkrus nipper de norsk øl mens de rensker blåskjell og kreps.

— Ah, dette var godt. Superlecker! sier Josef Wendel og peker på sjømaten foran seg.

Spørsmål om tusenlapper

Snart skal hovedrettene med sei og kveite serveres. Hva måltidet koster dem, er de litt usikre på. Men de er forberedt på at det blir dyrt.

— I norske kroner blir det kanskje 3000 for oss seks? Det er dyrt i Norge. Altfor dyrt, sier Wendel. Han ler og banker i bordet.

KVEITE: 190 kroner for en porsjon.
ØRJAN DEISZ
SEI: 140 kroner for en porsjon.
ØRJAN DEISZ

Torgsjef Bent Unneland mener de som handler på Fisketorget må forstå at det koster ekstra.

— Vi har den høyeste kvalitet på sjømat i landet. Kundene våre velger på øverste hylle, det være seg kongekrabbe eller annen god sjømat. Da må de må ha lommebok til å betale med. Hvis ikke, må de la være klage på regningen, sier Unneland.

Det får Aps gruppeleder i Bergen bystyre til å undre seg over hvem torghandlerne mener de er til for.

— Ingen er interessert i at Fisketorget kun skal være for rike, blåhårede amerikanske turister. Å si at bare de med feit lommebok er velkomne, er ikke spesielt god markedsføring, sier Harald Schjelderup.

Trude Drevland sier hun forventer at torghandlerne nå går «noen runder med seg selv» om prisnivå og servering.

— Fisketorget er synonymt med Bergen for både norske og utenlandske turister. Dette er nok en vekker like mye for torghandlerne som for oss andre. Vi må ikke prise oss ut av markedet, sier ordføreren.

— Det er åpenbart viktig å få avklart hva som er forventningen til hva man får og hva man betaler for. Og her var det tydeligvis ikke avklart, sier næringsbyråd Gunnar Bakke.

Cruiseturistene

Siden Mathallen ble åpnet i fjor, er arealet for torghandlerne økt. Samtidig har også utgiftene til å stå på Torget økt for fiskehandlerne. De fleste finansierer vinterhalvåret gjennom noen få, hektiske sommermåneder.

Prisene til tross: Cruiseturistene melder via rederiene om at Fisketorget er et høydepunkt i Bergen, ifølge Wenche Nygård Eeg i Cruise Norway.

— Jeg har ikke fått direkte reaksjoner om prisnivået på Fisketorget, men generelt i Norge. Min første reaksjon er jo at det synes som et høyt prisnivå, sier Eeg.

Reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen Reiselivslag sier han lett spiser lunsj for 600 kr på Torget - men kanskje ikke på et pappfat.

— Men opplevelsen er jo der. Det er noe som heter tilbud og etterspørsel. Prisen må stå i stil med kvaliteten, sier Warberg.

Hva mener du om prisnivået på Torget? Diskuter under!