I går arrangerte Bergen BoligAksjon fest og protest i Jonsvollkvartalet, som igjen står tomt etter at politiet aksjonerte mot husokkupantene. Tina Åsgård var invitert til å holde appell. Hun avsluttet med å stille spørsmålet:

— Hvem er de største vandalene? Ungdommer som okkuperer hus eller huseier Ole Jan Strønen som bevisst har latt et kulturhistorisk viktig kvartal forfalle? Dette er en offentlig sak i et av byens mest tettest bebygde strøk.

Eierens inntekt

— Det pleide å være en fin dør der, sier Siri Helle, en av dem som bodde i det nedslitte huset.

Døren ble plombert av huseier med snekkerfølge kort tid etter at politiet stormet huset. Nå henger en plakat i sort-hvitt på veggen. En mektig hånd røsker en blokk opp med husmurene. Det drysser forsvarsløse mennesker som havner i en haug på bakken.

— Jeg har så stor respekt for disse ungdommene. De har gjort en viktig jobb, sa en mor som ville være anonym. Sønnen var en av dem som hadde madrass i huset. Hun var regelmessig på besøk.

— Jeg må innrømme jeg var inne og sjekket inntekten til huseieren. Han har litt å ta av, sier hun, som selv har ett soverom, som nå deles med sønnen.

Dead Gerhardsen

Det regnet. En ung mann hadde skrevet «Dead Gerhardsens» på skinnjakken. En jente kom med gelé og vaniljesaus i soloflaske. En annen med små chipsposer hun hadde fått til en ungdomskafé. En tredje med et merke der det sto Misfits på brystet, innrømte at de er slitne nå. Mesteparten av husokkupantene bor på madrasser hos velvillige venner.

Om det var tilfeldig eller ikke: Da Silje Heggren fra platekompaniet Nøstekollektivet begynte å snurre plater for de rundt femti fremmøtte, hørtes tydelig Freddy Mc Gregors stemme: «Look around you and you see you live in poverty.»

STØTTER AKSJONISTENE: «For the loser now will be later to win», sang Andreas Segrov, som støtter boligaksjonistene med Bob Dylan. Mens han sang holdt teltet på å blåse bort. KNUT EGIL WANG (foto)