Fredagens fengslingsmøte i Os-saken vil bli avviklet uten at den voldtekts— og drapssiktede 18-åringen er til stede, etter at han har samtykket i at spørsmålet om videre fengsling avgjøres som såkalt kontorforretning.

Ber om 12 uker

Kanskje blir fredagens fengslingsmøte det siste ordinære før rettssaken, som foreløpig er berammet til slutten av september.

— Vi kommer til å be om 12 nye uker i varetekt, slik vi også ba om sist. Det ligger litt i sakens natur at vi ønsker ham fengslet frem til saken får sin endelige avgjørelse, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Politiet fikk medhold i åtte uker forrige gang fengslingsspørsmålet var oppe. 18-åringen begjærte seg løslatt.

Hans forsvarer, Rolf Knudsen, har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag formiddag.

18-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i sitt eget hjem på Os 21. februar i år.

Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og har stått fast på at han ikke husker noe fra tiden rundt drapet. Han har forklart at han drakk store mengder alkohol drapskvelden.

300 vitner

Politiets etterforskning er så å si avsluttet, en etterforskning som har vært omfattende og langvarig.

Mer enn fem måneder har gått siden Hilda Feste (98) funnet voldtatt og drept i sin egen leilighet på Gamleheimshagen i Os.

Siden den gang har politiet hatt mer enn 300 vitner inne til avhør, gått gjennom store mengder trafikkdata, samt hatt store ressurser tilknyttet tekniske undersøkelser av åstedet og 18-åringens hjem.

Kripos kom over fjellet fra Oslo bare dager etter drapet, og har bistått både med teknisk og taktisk bistand.

— De første månedene var absolutt alle tilgjengelige ressurser satt inn i denne saken. Også etter pågripelsen i februar har det vært en omfattende etteforskning, blant annet i arbeidet med å kartlegge den siktedes bevegelser, sier Onarheim.

Sterke bevis

Det har lenge vært kjent at politiet har svært sterke bevis mot 18-åringen, som skal ha lagt igjen både fingeravtrykk og DNA på åstedet.

Et putetrekk med offerets blod ble også funnet i 18-åringens hjem.

I tillegg mener politiet å kunne påvise at han har surfet aktivt etter eldrepornografisk materiale på nettet.

Politiets innstilling har ennå ikke blitt oversendt Statsadvokaten i Hordaland, som til syvende og sist tar ut tiltale. Dette vil bli gjort i nærmeste fremtid, opplyser Onarheim.

18-åringen er siktet for forsettlig drap og voldtekt. Onarheim vil ikke si om den nært forestående tiltalen vil innebære en skjerping, til for eksempel å omfatte overlagt drap.