31-åringen ble stukket i hjel på Brattholmen natt til 4. februar i år. En 30 år gammel mann er tiltalt for drap. Han hevder selv at han stakk i nødverge etter selv å ha blitt knivstukket av Foss i et basketak på bakken utenfor kjellerleiligheten hans.

Torsdag holdt Stolt-Nielsen sin prosedyre og ba om at mannen ble straffet med fengsel i tolv år for forsettlig drap.

Tiltalte hevder at Foss hadde drapstruet ham på telefon like før da han kom tilbake til leiligheten hans rundt klokken 02.30.

Mannen fant en kniv og gikk ut og møtte ham. Inne i hans leilighet satt samboeren til Foss og en kamerat. Foss hadde tidligere på kvelden gitt uttrykk for at han mente det var på tide at samboeren kom hjem.

— Det var tiltalte som provoserte fornærmede til å komme tilbake til huset. Han kunne ha låst døren, ringt politiet eller bedt samboeren til Foss om å roe ham ned, men han var så offensiv at han bevæpnet seg og oppsøkte Foss, sa aktor Eirik Stolt-Nielsen i sin prosedyre.

Han viste til den ti sekunder lange telefonsamtalen som var mellom Foss og fornærmede og mente det ikke var tid for Foss å fremsette en drapstrussel etter at tiltalte hadde sagt sitt.

Dødelig knivstikk

Stolt-Nielsen mener retten må legge vekt på husvertens vitnemål. Han sto på altanen i huset der 30-åringen bodde.

— Han hadde full oversikt og så tiltalte gå med bestemte skritt mot Foss. Husverten forklarte at han ikke så tiltalte skli på glatten slik han har forklart, men han så Foss segne om som en tom sekk, sa Stolt-Nielsen.

— Det er forenelig med at tiltalte stakk Foss i magen slik at Foss falt over ham. Knivskaden på tiltalte stammer fra at Foss falt over ham, fortsatte Stolt-Nielsen.

Cocktail av stoffer

Han avviste at tiltalte kan påberope seg nødverge. Stolt-Nielsen mener det var 30-åringen som var den aggressive parten.

— Han provoserte fornærmede til å komme tilbake til huset. Vi vet han var påvirket av en cocktail med stoffer som kunne gjøre ham sint, sa Stolt-Nielsen.

Aktor fant ingen formildende omstendigheter og ba om at 30-åringen dømmes til fengsel i tolv år.

I retten sa han at han ikke trodde på tiltaltes forklaring om at knivstikket kom mens tiltalte lå på bakken i kamp med Foss.

— Og om det hadde skjedd, mener jeg han likevel må dømmes til fengsel i tolv år for forsettlig drap. Han hadde kontroll på kniven da han lå nede og kunne ha kastet den bort og bedt om hjelp fra de andre som var på stedet, sa Eirik Stolt-Nielsen.

Bistandsadvokat Beate Hamre representerer foreldrene tl Foss og hans samboer. Hun la ned påstand om at 30-åringen betaler 600 000 kroner i erstatning og oppreisning. Forsvarer Randulf Schumann Hansen startet sin prosedyre klokken 12.30.

DØDE: Et ungdomsbilde av Kai Albert Foss. Han ble knivstukket og døde natt til 4. februar i år.
PRIVAT